Toyotini inženjeri rastavili Teslin Model Y: "Ovo je umjetničko djelo“

Foto: Tesla

NAJVEĆI proizvođač automobila nahvalio je Teslinu kreaciju. 

Sudeći po reakcijama izgleda da su u Tesli drastično poboljšali kvalitetu svojih proizvoda. Tesla je još uvijek debelo ispred konkurencije, a od američke kompanije imaju izgleda što naučiti i u Toyoti. 

Iako je Toyota kompanija s dugom tradicijom, a njeni automobili već desetljećima drže sam vrh u pogledu kvalitete i pouzdanosti, postoji područje u kojem Toyota kaska za rivalima. Naime, od oko 10 milijuna automobila koja je Toyota prošle godine prodala, njih tek oko 25.000 je potpuno električno. Nimalo čudno s obzirom na to da je električni model tek nedavno uvršten u gamu. Istovremeno, Toyota kao pionir hibrida se može pohvaliti s čak 2.6 milijuna prodanih hibridnih automobila. 

Tesla pak zna samo za struju, a najnovije informacije govore kako Toyota ima volje učiti i hrabro ući u segment električnih automobila. Uostalom, smjena na čelu gdje će 1. travnja Toyodu zamijeniti koji Sato jasno ukazuje na otvaranje prema električnoj mobilnosti. 

Toyota do tada želi vidjeti čemu treba Tesla zahvaliti na uspjehu. Kako doznaje Automotive News, Toyotini inženjeri su stoga nedavno napravili studiju na Tesli Model Y i rastavili je na najmanje detalje. 

Ostali su ugodno iznenađeni. Najprodavaniji električni auto očarao ih je jednostavnošću: "Skidanje maske s Modela Y, bilo je to pravo umjetničko djelo. To je nevjerojatno", rekao je jedan od neimenovanih Toyotinih inženjera. 

Najviše ih se navodno dojmilo pojednostavljenje forme te uvođenje tehnike lijevanja umjesto korištenja mnogobrojnih dijelova. Također, set baterija je doslovno strukturni dio automobila. Inženjeri su zaključili kako će morati napraviti drastičan zaokret u segmentu elektromobilnosti s ciljem dostizanja Tesline tehnologije proizvodnje. 

Navodno su identificirali četiri područja u kojima Tesla ima prednost u odnosu na Toyotu: namjenska platforma, napredna baterija, specijalizirano mjesto za proizvodnju električnih vozila i softverski definirana arhitektura. U sva četiri područja Toyota je navodno tek na početku. 

Pročitajte više