U Kaliforniji zabranjuju prodaju automobila s benzinskim i dizel motorima

Foto: 123RF,Chevrolet

OVAKVOM odlukom direktno se utječe na domaću autoindustriju.

Kalifornijski guverner Gavin Newson izdao je izvršnu naredbu kojom zabranjuje prodaju novih automobila pogonjenih benzinskim i dizelskim motorima, a koja stupa na snagu 2035. godine. Preciznije rečeno, naredba dopušta prodaju isključivo automobila s nultom emisijom štetnih plinova, čemu ne udovoljavaju ni hibridi, i to bez obzira na koncept izvedbe pogona. Stoga, sva eko nastrojena vozila se neće smjeti prodavati u Kaliforniji, što će, s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih američkih tržišta, imati posljedice i na autoindustriju.

Newsonov ured tvrdi da je sektor transporta "odgovoran za više od 50 posto emisija CO2 koje proizvodi Kalifornija, ali i 80% zagađenja smogom, te 95% toksičnih dizelskih emisija". Prelazak na vozila s nultom emisijom značit će "pad emisije stakleničkih plinova za 35% te 80-postotno poboljšanje u emisijama štetnih plinova iz automobila".

Ova naredba se odnosi isključivo na nove automobile, dok će svi postojeći auti na cesti smjeti legalno prometovati. Također, i tržište rabljenih vozila smjet će ostati aktivno. Naravno, ovdje se ne očekuje svojevrsni kubanski scenarij, već će sasvim sigurno bogatija Kalifornija puno bezbolnije podnijeti ovakvu odluku i vrlo brzo "očistiti" ceste. Štoviše, Newsom očekuje da će do tada biti izjednačena cijena automobila s električnim pogonom i onih na fosilna goriva.

U idućem koraku Kalifornija planira s cesta ukloniti i gospodarska vozila, a to bi se trebalo dogoditi deset godina kasnije, od 2045. godine. 

Pročitajte više