U ovoj zemlji Tesla je prodavanija od Golfa

Foto: Tesla Motors

NAKON Norveške, još jedna europska zemlja je snažno zakoračila u elektrifikaciju.

Norveška je zahvaljujući brojnim olakšicama postala svjetski predvodnik u implementaciji električnih automobila u svoj vozni park. Jedina je zemlja na svijetu u kojoj se električni modeli prodaju bolje od onih na fosilna goriva. Međutim, novo iznenađenje dolazi iz druge europske zemlje. 

To je Velika Britanija u kojoj je električni model uspio preteći Golfa po prodaji. S 5798 prodanih primjeraka u prosincu pretekao je Golfa (4470 prodanih primjeraka) za više od tisuću komada i ujedno postao najprodavaniji model na britanskom tržištu. Na trećem mjestu skrasila se Ford Fiesta sa 3357 prodanih primjeraka. 

Kako javlja Autocar, ovo je drugi put u povijesti da je Teslin model na vrhu. Prije toga mu je to uspjelo prošlog travnja. Zadnji uspjeh je pak potaknut činjenicom da je u studenom na Otok stigla ogromna pošiljka Teslinih automobila. 

Veliki je to poticaj za fanove električnih automobila. Naime,prošle godine prodano je 108.205 električnih automobila, što je porast od čak 185.9% u odnosu na 2019. godinu kad su Britanci kupili 37.850 električnih automobila. Prodaja plug-in hibrida je također u značajnom porastu od čak 91.2%. Prevedeno, zajednički udio hibrida i električnih vozila iznosio je preko 10%.

Najprodavaniji model u prošloj godini na britanskom tržištu je bila Ford Fiesta s 49.174 prodanih primjeraka, a u stopu ju je slijedila Opel (Vauxhall) Corsa sa 46.639 primjeraka. U Top 5 ušli su još VW Golf (43.109), Ford Focus (39.372) i Mercedesove A klase (37.608).

Pročitajte više