U ponedjeljak počinje škola, evo na što moraju paziti vozači i roditelji

Foto: Index.hr, MUP

U PONEDJELJAK 5. rujna počinje nova školska godina, a to znači da će prvi put u školu krenuti i oko 36 tisuća prvašića. 

Kako su pješaci, a posebno djeca najosjetljiviji sudionici u prometu, i ove godine skrećemo pozornost vozačima da voze oprezno posebno u blizini škola i vrtića, ali i na cestama koje vode prema ovim ustanovama. 

Vozači, blizu škola je dozvoljeno do 40 km/h

Hrvatski autoklub ima nekoliko upozorenja koja se tiču vozača, ali i roditelja od kojih se očekuje da aktivno pomognu u pripremi djece za samostalni odlazak u školu. 

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštujte prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h, naglašavaju iz HAK-a.

Roditelji, ponovite prometna pravila

Roditeljima se pak skreće pozornost da, prije starta školske sezone, a osobito učenicima nižih razreda, ponove prometna pravila. Jedan od savjeta je da s njima prođu put do škole te ih upozore na najopasnija mjesta.

Najznačajnija prometna pravila za djecu

  • Nikad ne pretrčavajte cestu!
  • Ne ometajte kretanje vozila!
  • Hodajte pažljivo!
  • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
  • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
  • Cestu prelazite samo na označenom pješačkom prijelazu!
  • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
  • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Korištenje autosjedalice

Mnogi svoje mališane voze u školu ili vrtić, a kako se najčešće radi o kraćim dionicama, neki ne prakticiraju korištenje sjedalica.

Ponovimo, djeca straga bez sjedalice mogu sjediti tek ako su viša od 135 cm, a sprijeda ako su viša od 150 cm. Naravno, korištenje pojasa je obavezno. 

Akcija "Poštujte naše znakove"

Policija 28. put zaredom (od 1995. godine) započinje i svima poznatu akciju "Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenucima njihovih velikih radosti.

Nakon što su pregledali sve prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola i vrtića, policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnovne škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama.

Tijekom čitavog rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Također, sankcionirat će sva nepropisno zaustavljena i parkirana vozila, a prometne jedinice mladeži će raditi u suradnji sa školskim prometnim jedinicama. 

Pročitajte više