Uber predstavio svoj robotaxi i otkrio kada stižu autonomna vozila

Foto: Motional

UBER lansira svoju prvu robotaxi uslugu.

Pružatelj usluge transporta već godinama radi na razvoju samovozećih automobila, a sve kako bi mogao prvi ponuditi robotaxi uslugu. Usprkos brojnim problemima, pa i padu interesa javnosti za samovozećim automobilima, u Uberu ne odustaju od ideje potpuno automatizirane usluge prijevoza.

Uber se sada udružio s tvrtkom Motional koju su zajednički pokrenuli Hyundai i Aptiv, a sve kako bi u Las Vegasu pružili uslugu automatiziranog prijevoza putem samovozećih vozila. Lansiranje robotaxi usluge je dio 10-godišnje suradnje u kojoj će se kombinirati Motionalovi samovozeći automobili, Hyundai Ioniq 5, s Uber platformom za uslugu prijevoza. 

Dva subjekta su još u svibnju odradila testnu fazu za Uber Food, i to u Santa Monici u Kaliforniji. Sada uslugu vožnje u samovozećem automobilu mogu iskusiti korisnici Uber platforme u Las Vegasu, piše Automotive News Europe. Iz kompanije izvještavaju kako će se projekt robotaxi usluge proširiti i na Los Angeles. 

Podsjetimo, Uber je prije dvije godine prodao svoj odjel za autonomna vozila, a posljednji potez govori kako nisu odustali od ideje. To je posebno značajno jer su daljnji razvoj autonomnih vozila na led stavili brojni drugi giganti. Ford i Volkswagen su zaustavili projekt Argo AI, a nedavno je i Apple objavio kako pomiče rok za razvoj električnog vozila, kao i da odustaje od sustava autonomne vožnje razine 5.

"Autonomna vozila još uvijek su stvarnost koju možemo očekivati, ali to se neće dogoditi preko noći", rekao je u intervjuu Noah Zych, globalni voditelj autonomne mobilnosti i dostave u Uberu. “Način na koji mi u Uberu gledamo na to, bit će to hibridna mreža s mješavinom automobila bez vozača i ljudskih vozača, i to još jako, jako dugo”, rekao je.

Podsjetimo, Uber i Lyft su pomaknuli svoje planove za lansiranje flote potpuno autonomnih vozila. Obje kompanije trenutno surađuju s Motionalom, specijalistom za tehnologiju autonomne vožnje. 

Pročitajte više