Ukrajinci zarobili najmoderniji ruski tenk

Foto: Profimedia

TENK je praktički neoštećen.

Sudeći po važnosti, ne bismo se čudili da ovaj tenk više ne vidi borbeno djelovanje. Puno vjerojatnija sudbina je da se našao u rukama NATO specijalista koji će temeljito pregledati sve sustave jer ovakav ulov se ne propušta. Ipak je to T-90M, najmoderniji tenk u sastavu ruskih snaga. 

Mnogi pretpostavljaju da je zarobljeni tenk isti onaj koji se proljetos pojavljivao na snimkama u Harkivskoj oblasti. Sada brojne objave na društvenim mrežama pokazuju kako se radi o netaknutom primjerku, a pretpostavlja se kako je tročlana posada napustila tenk već u startu ukrajinske ofenzive, vjerojatno zbog kvara na pogonskom sustavu. 

Na isto upućuju i snimke na kojima se vidi kvar na lijevoj strani i nedostatak gusjenice. Tenk je stoga otegljen ukrajinskim tenkom T-72B3 na siguran teritorij. Ostaje nepoznato zašto ga posada pri napuštanju nije uništila. 

 

Poznat i kao Proboj-3, nalazi se u sastavu 2. gardijske motorističke divizije M. I. Kalinjin, 1. gardijske tenkovske armije od 2020. godine, a do dolaska T-14 Armate ovo je bio najmoderniji tenk u sastavu ruskih oružanih snaga, s naprednim mogućnostima zaštite oklopa i protumjera, uključujući reaktivni oklop, bacače dimnih granata te napredne sustave rukovanja streljivom i kontrole vatre. Recimo i kako je njegov glavni top 2A46M-4 kalibra 125 mm.

Konkretan primjerak je prekriven zaštitom od materijala Nakidka za apsorpciju radarskih zraka, a ima i novi PNM-T sustav ciljanja domaće proizvodnje, možda i najzanimljiviji dio tenka zapadnim NATO-ovim snagama.

Pretpostavlja se kako je ruskim oružanim snagama tek oko 100 ovih tenkova u službi. 

Dolazi M1-Abrams?

Otprilike u isto vrijeme iz SAD-a je stigla vijest kako se razmišlja o slanju američkih tenkova u Ukrajinu. Nakon slanja HIMARS-a ovo bi moglo biti najjače pojačanje za ukrajinske snage. Pretpostavlja se kako bi to mogle biti izvozne izvedbe tenka s pojednostavljenim sustavima i nešto starijom tehnologijom, ali itekako usporedive, pa i premoćne nad ruskim starijim tenkovima. 

Međutim, najveće pitanje je kako bi se Ukrajinci mogli uhvatiti ukoštac s kompleksnim pogonom Abramsa i zahtjevima za održavanjem plinske turbine, kao i činjenicom da Abramsi troše izuzetno puno goriva. 

Kao druga opcija spominje se M1128 Stryker (MGS-Mobile Gun System), koji nije tenk, ali ima top od 105 mm. Ova opcija čini se puno izglednijom i boljom za ukrajinske snage sa stanovišta održavanja. Neki pak zazivaju M60A3 Patton, koji se još uvijek može naći u operabilnom stanju. 

Priču o tenkovima zaključuje nedavna vijest kako će Slovenija u Ukrajinu poslati 28 tenkova M-55S, a zauzvrat dobiti 40 nepoznatih jedinica iz Njemačke. U pitanju su modernizirane inačice ruskog T-55. 

Pročitajte više