Velika studija JD. Powera: Alfa Romeo među najkvalitetnijim novim automobilima

Foto: Alfa Romeo, JD Power

SVE je moguće, pa i da redizajnirana Alfa Romeo Stelvio bude manje problematična od BMW-a X4.

Najnovija studija J.D. Powera u pogledu inicijalne kvalitete novih automobila prikazuje ono čega su se mnogi pribojavali. Elektrifikacijom i dolaskom brojnih novih proizvođača, inicijalna kvaliteta proizvoda bilježi dramatičan pad, toliki da su nekadašnji fenjeraši poput Alfa Romea i Dodgea sada postali uzorni predstavnici na tržištu. 

Električni start-upovi se uslijed nedostatka iskustva u proizvodnji, ali i implementacije novih tehnologija bore s brojnim problemima u smislu kvalitete, a to pokazuje i ova već tradicionalna studija. 

U protekle dvije godine broj problema na novim automobilima porastao je za 30 problema na 100 automobila. Problemi s kvalitetom u autoindustriji toliko su loši da direktor jednog od odjela u  J. D. Poweru, Frank Hanley, kaže da nikada nije vidio ništa slično.

"Automobilska industrija suočava se sa širokim rasponom problema s kvalitetom, fenomenom kakav nije viđen u 37-godišnjoj povijesti [početne studije kvalitete]", rekao je Hanley. “Od trajnih problema koji se prenose iz prošlih godina do porasta novih vrsta problema, današnja su nova vozila složenija - nude novu i uzbudljivu tehnologiju, ali ne zadovoljavaju uvijek vlasnike.”

Industrijski prosjek iznosi 192 kvara na 100 automobila, što znači da se popeo za 12 kvarova na 100 vozila u odnosu na 2022. godinu. Tako su u sam vrh po pitanju kvalitete stigli nekadašnji pretplatnici na donji dio tablice, Alfa Romeo, Dodge i Ram. To su sada marke koje drže sami vrh na američkom tržištu po pitanju inicijalne kvalitete. Primjera radi, još prošle godine Alfa Romeo je bio na 7. mjestu odostraga, a sada u konkurentnom segmentu SUV-ova ima pobjednika. 

Proizvođači električnih automobila postigli su, blago rečeno, katastrofalne rezultate. Tesla ima 257 prijavljenih kvarova, Rivian 282, Polestar 313, a Lucid čak 340 na 100 automobila. A problemi se najčešće tiču elektronike, od kvara na audiosustavu i operativnom sustavu infotainmenta, pa sve do neispravnog rada bežičnog punjača i neispravnih ručica vrata. Na sedam od 10 problematičnih električnih vozila postoji problem s otvaranjem vrata. 

Pročitajte više