VIDEO Audi je lansirao novi Q6 e-tron, znamo sve detalje

Foto: Audi

AUDI smanjuje jaz: između kompaktnog E-SUV-a Q4 e-tron i puno većeg Q8 e-tron nalazi se još jedan SUV s utikačem, Q6 e-tron. Doduše, sama informacija nije nova, jer tvrtka je iz Ingolstadta novu generaciju željela predstaviti mnogo ranije.

Ali problemi sa softverom više su puta odgodili premijeru srednjeg SUV-a, sve do sada. S Audijevom novom strategijom marke da u budućnosti na tržište dovede sva električna vozila s jednakim slovima u nazivu, novi bi se mogao vidjeti kao električni izdanak Q5. Međutim, motor s unutarnjim izgaranjem će i dalje postojati.

Kinezima i duža verzija

Inače, svi modeli napravljeni za europsko, sjevernoameričko i prekomorska tržišta dolaze iz Sjeverne Bavarske, odnosno Ingolstadta. Za kinesko tržište postoji i verzija s dugim međuosovinskim razmakom, koja se proizvodi u Kini.

Q6 e-tron trebao bi biti dostupan za narudžbe od ožujka 2024., a Audi prve isporuke planira od ljeta. Pri lansiranju na tržište SUV će biti dostupan u dvije verzije: kao Q6 e-tron quattro s početnom cijenom od 74.700 eura i kao SQ6 e-tron quattro, koji će biti dostupan kod trgovaca po cijenama počevši od 93.800 eura.

Dvije verzije s pogonom na stražnje kotače također će uslijediti kasnije. Jedan s manjom baterijom od 83 kWh koja je dotjerana za maksimalnu učinkovitost i model dugog dometa za još veći domet. A Audi bi također mogao dodati RS verziju.

Klasične SUV proporcije

Q6 e-tron je popriličnih dimenzija: sa svojih 4.77 metara duljine čak je devet centimetara duži od Q5. Širina je 1.94, a visina 1.65 metara, što su klasične SUV proporcije. Zanimljivo: unatoč sličnim dimenzijama, Q6 e-tron s međuosovinskim razmakom od 2.90 metara ima deset centimetara manje prostora između prednjih i stražnjih kotača nego Hyundai Ioniq 5.

Q6 e-tron ima snažan prednji dio i ne može bez dobro poznate uokvirene rešetke. Zatvoren je, kao što je tipično za električni automobil, ali zahvaljujući svom trodimenzionalnom izgledu ne izgleda tako ravno. Osim toga, osim prednje kamere za sustav kamera od 360 stupnjeva, iza njega se nije skrivala druga elektronika.

Audi otvara novi put prednjim svjetlima, dijeleći ih na dnevna svjetla na vrhu i glavna prednja svjetla na dnu, tako da elementi osvjetljenja mogu biti uski, a automobilu i dalje daju moćno lice. LED tehnologija standardna je za Q6 e-tron, ali Matrix LED diode su dostupne kao opcija.

Novo stražnje OLED svjetlo

Straga novo, kontinuirano OLED stražnje svjetlo ostavlja elegantan dojam. Gdje su pokazivači brisača nekad bili senzacija, brojni sigurnosni elementi sada mogu biti prikazani na svjetlu.
U tu svrhu koristi se šest kvadratnih elemenata, svaki sa 60 svjetlosnih jedinica; prvi put je dinamičan potpis stražnjih svjetala moguć čak i tijekom vožnje.

Elektronika osigurava da sve jedinice - koje pomalo podsjećaju na plamen kamina - uvijek postižu istu razinu ukupne svjetline. A svjetlo može komunicirati s okolinom na ciljani način (Car-to-X). Na primjer, automobil upozorava druge sudionike u prometu na prepreke ili moguća opasna mjesta. A ako vozilo koje slijedi vozi preblizu, svi segmenti svjetla svijetle jako.

Električna energija od 11 kilovata može teći u kućni wallbox, po izboru čak i od 22 kW. Malo je šteta: Audijeva PPE platforma ne nudi dvosmjerno punjenje, pa je konkurencija u tom pogledu ispred Audija.

Osnova razvijena s Porscheom obično znači i pogone visokih performansi. I da, Audi to ispunjava. Pri lansiranju na tržište bit će dostupna dva motora, oba s pogonom na sve kotače. Polazni model je Q6 e-tron s 285 kW (388 KS), a slijedi ga SQ6 e-tron s do 360 kW (490 KS), tako da je zadržana mala respektabilna distanca od Porschea.

Sa svojom kontrolom pokretanja, SQ6 e-tron čak ispušta do 517 KS (380 kW) na kotače.

Autonomija do 625 km

Usprkos tome, učinak je dovoljan za napredak u performansama. Q6 e-tron sprint do 100 km/h savladava za 5.9 sekundi, verzija S čak za 4.3 sekunde, a zaustavlja se tek na 210 ili 230 km/h. Ako lagano pritisnete papučicu gasa, možete prijeći čak 625 kilometara.

Nova kinematika osovine trebala bi omogućiti precizno skretanje. Međutim, upravljanje stražnjom osovinom kakvo ima Macan nije predviđeno za Audi. Kasnije će uslijediti još dva motora s pogonom na stražnje kotače, koji su dotjerani za maksimalan domet i učinkovitost.

Unutra putnike odmah dočekuje golema količina zaslona, ​​koji se sastoji od zakrivljenog zaslona s 11.9-inčnim digitalnim kokpitom i 14.5-inčnim infotainment zaslonom - usput, oba su zaslona uvijek standardna.

Sa suvozačeve strane mogli biste se osjećati pomalo isključeno, jer velika struktura zaslona vijuga samo oko vozača. Opcijski postoji dodatni zaslon od 10.9 inča, tako da se i suvozač može informirati i zabavljati tijekom vožnje. Kako bi se osiguralo da vozač ne bude ometen, ovaj se zaslon automatski zatamnjuje u stupnju prijenosa "D" i tada nije vidljiv s vozačeve strane.

Android Automotive

Osim toga, Audi SUV-u daje novi infotainment sustav temeljen na Android Automotiveu, koji bi trebao olakšati korištenje. Digitalno iskustvo zaokružuje head-up zaslon (30 posto veći od Q4 e-trona), koji se može koristiti čak i za igranje igrica tijekom pauze punjenja, kao i tzv. interakcijsko svjetlo koje je integrirano u ambijentalno osvjetljenje.

Osobito je vrijedan pažnje velikodušni prostor u Q6 e-tronu; svugdje se osjećate kao da ste u dobrim rukama. Ali kraljevska prostranost u pozadini uzima svoj danak. U usporedbi s novim Porsche Macanom, koji platformu dijeli s modelom iz Ingolstadta, Audi gubi nešto prostora u prtljažniku. 526 litara ide u stražnji utovarni prostor, a još 64 litre u prtljažnik sprijeda.

To je ukupno 36 litara manje od Porschea. Ali spustite li stražnje sjedalo (što je moguće u omjeru 40:20:40), obujam se povećava na ukupno 1529 litara - 181 litru više nego što Macan nudi.

 

 

Pročitajte više