VIDEO Ceste oštećene od snijega i leda su izazov za ovjes automobila

Screenshot: YouTube

NE pomažu ni dobri amortizeri.

Niske temperature u zimskom razdoblju stvaraju oštećenja na cestama s kojima se vozači suočavaju tek kada se otopi snijeg. Pod utjecajem niskih temperatura tijekom dugih zimskih noći dolazi do skupljanja asfalta. Sunčani intervali koji dolaze s toplim danima dovode do njegovog ponovnog širenja.

Oštećenje na cesti nastaje zato što voda ulazi u sitne pukotine asfalta i tu ostaje zamrznuta tijekom dužeg razdoblja. Led se pod utjecajem niskih temperatura širi, a onda naglo topi s dolaskom toplog vremena. Na cestama tada ostaju udubljenja i uzvišenja koja mogu biti opasna, osobito kada se velikom brzinom prelazi preko njih.

Snimka prikazuje vožnju takve oštećene ceste i situacije koju neravnine imaju na sigurnost prometa. U trenutku dok automobil prelazi preko neravnina kotači gube kontakt s tlom i vozilo počinje poskakivati.

Pojedini automobili teže prelaze preko oštećenja, a vozila s prikolicom i kamioni suočavaju se s većom opasnošću. Izgleda da vozači ne mogu na vrijeme vidjeti neravnine pa su neki automobili poput Chrysler Pacifice oštetili svoje branike uslijed udarca u tlo, piše Motor1.

Probleme je imao i kamion za čišćenje snijega jer je ralica udarila u ispupčenje na asfaltu. Jednom kamionetu je tijekom vožnje ispao teret iz tovarnog dijela vozila.

Pročitajte više