VIDEO Grijani pojas povećava doseg električnih automobila zimi, evo i kako

Foto:ZF

KOD električnih automobila vanjska temperatura itekako utječe na doseg. 

JOŠ otkako ga je Volvo pred nekoliko desetljeća patentirao, pojas se nije pretjerano mijenjao. U novijoj povijesti bilo je nekih ideja, pa i one za ugradnjom zračnog jastuka i grijača, ali nitko nije pratio utjecaj na druge sustave u vozilu.

Sve do sada kada ZF predstavlja grijani pojas nazvan Heat Belt. U ZF-u kažu kako će ovaj sustav drastično povećati doseg električnih automobila, čak do 15 posto. 

Praksa je pokazala da je deklarirani doseg nemoguće postići na električnim automobilima za zimskih mjeseci i hladnijeg vremena. Kao što klasični automobili troše više goriva, tako i električni automobili trebaju više energije. 

Međutim, dok automobil pokretan motorom s unutrašnjim izgaranjem ima otpadne topline u izobilju, elektromotor s daleko većim stupnjem iskoristivosti praktički ne generira toplinu. Stoga je u električnim automobilima potrebno ugraditi zaseban grijač u sustavu grijanja. Dobra je vijest da grijanje praktički radi odmah pri pokretanju automobila, dok je loša vijest da je potrebna dodatna energija. 

ZF kaže kako bi grijani pojas smanjio potrebu za grijanjem cijele kabine. Njihove projekcije govore kako je dovoljno svega 70 W snage da bi se održavala temperatura od 40⁰ C, što je osjetno manje od preko 1 kW koliko troši grijanje na automobilu.

Zanimljivo je da su grijani pojas predvidjeli još 2018. godine u Fordu te 2019. godine u Mercedesu, ali nije zaživio u serijskoj proizvodnji. Sudeći po ovim rezultatima, kao i činjenici da grijač ne utječe na učinkovitost pojasa i sigurnost putnika, realno je očekivati da će Heat Belt postati stvarnost, bar na skupljim električnim automobilima. 

Pročitajte više