VIDEO Pogledajte inovaciju s kojom možete (sigurno) juriti kroz lokvu

Screenshot: YouTube

AKVAPLANING je pojava koju nitko ne želi doživjeti i gotovo uvijek nas vodi u katastrofu.

Svi smo doživjeli neugodnu situaciju kad auto zapliva, a guma doslovno počne skijati na vodi. Izgubivši kontakt s čvrstom podlogom, gubimo svaku mogućnost kontrole vozila, bilo da govorimo o kočenju ili skretanju. 

Pojavom sloja vode između kotača i podloge u potpunosti se gubi kontrola nad vozilom jer vodeni val doslovno tlakom odvaja gumu od tla, a time i vozilo od podloge. Neugodna situacija ne mora trajati dugo, ali nas može katapultirati u katastrofu. 

S obzirom na to da je nemoguće u praksi provesti idealnu odvodnju i riješiti problem lokvi na cestama, a zbog nemogućnosti predviđanja teško je usporiti na vrijeme, kao jedino rješenje nameću se neke nove tehnologije. 

Tu na scenu stupa ItalDesign koji je u suradnji s partnerima (Bosh, Easyrain) počeo testirati inovativni sustav protiv pojave akvaplaninga. Klin se klinom izbija, a u ovom slučaju stvar rješava upravo voda. Sustav Aquaplaning Intelligent System (AIS) je razvio Easyrain, a on uz pomoć senzora detektira lokvu i tada šalje kontroliran mlaz vode ispred prednjih kotača. Taj mlaz vode razbija sloj vodene barijere na asfaltu i omogućava gumi da zadrži odgovarajući grip. 

Video u nastavku zorno pokazuje na Audijevom automobilu koliki je utjecaj sustava na vozne osobine vozila pri nailasku na lokvu. 

Nakon prvih testova Easyrain je potvrdio kako sustav u praksi odlično funkcionira. Prvi rezultati kažu kako sustav poboljšava performanse vozila na ravnom 35%, odnosno 30% u zavoju. O komercijalizaciji se zasad ne govori, ali u Easyrainu tvrde kako je sustav razvijen za ugradnju u sve tipove vozila, čak i ona s autonomnim sustavom upravljanja. 

Pročitajte više