VIDEO Kinezi na autima testiraju tehnologiju magnetske levitacije

ISTRAŽIVAČI s kineskog sveučilišta Southwest Jiaotong razvili su automobil koji koristi tehnologiju magnetske levitacije kako bi lebdio iznad ceste.

Nedavno je testirano osam vozila u Jiangsu duž provodne linije duljine 8 km na kojoj je jedno od testnih vozila postiglo brzinu od čak 230 km/h. U podnici automobila ugrađeni su jaki magneti koji omogućavaju automobilima da lebde na 35 mm iznad "trake". 

Maglev tehnologija se već desetljećima koristi u željezničkom prometu, a posebno je popularna u Kini čiji vlakovi prometuju brzinama do 600 km/h. Kineska novinska agencija Xinhua izvještava kako su maglev automobili razvijeni kako bi se proučavale sigurnosne mjere za brzu vožnju, ali je jedan od sveučilišnih profesora uključenih u razvoj, Deng Zigang, uvjeren da maglev tehnologija može smanjiti potrošnju energije na serijskim automobilima i povećati njihov doseg. 

Magnetska levitacija također bi mogla smanjiti zabrinutost za domet među vlasnicima električnih vozila, napominje CNBC.

Brojni su izazovi ispred implementacije ove tehnologije u cestovni promet, a vjerojatno najveći izazov bila bi izgradnja potpuno nove infrastrukture, posebno s financijske strane. Tu je i izazov osiguranja uravnotežene vožnje. Naime, video objavljen na Twitteru jasno pokazuje kako vožnja u ovakvom automobilu nije pretjerano ugodna. 

Pročitajte više