VIDEO Motor ovog automobila se može zavrtjeti i do 46.000 okretaja u sekundi

Foto: Koenigsegg

KOENIGSEGG je već u nekoliko navrata pokazao što se sve može napraviti kad se prošire obzori strojarske inovativnosti.

Koenigseggov sustav Direct Drive koji iz priče izbacuje mjenjač je samo jedan od takvih. Njihov najnoviji model Jesko, koji ujedno slovi i za jednog od najbržih na svijetu, donosi još jedan rekord. Pokretan je 5.0 V8 motorom koji u kratkom vremenu može postići nevjerojatnu brzinu rada. Nominalno se vrti do 7800 o/min u leru, odnosno 8500 o/minu u gibanju. A da bi postigao te okretaje iz mirovanja treba mu samo 213 milisekundi, što znači da se zavrti brzinom od 31.700 o/s, kažu u Koenigseggu.

U Koenigseggu kažu da su izmjerili i veća ubrzanja pri većim startnim okretajima, a išle su sve do 46.000 o/s. Da, 46.000 okretaja u sekundi.

Uzmemo li u obzir da brzina kojom motor nabire okretaje utječe na voznost automobila, jasno je da se Jesko odlično vozi. "Što bolji broj tu dobivate, to dobivate bolju kontrolu nad automobilom, direktniji odziv na vaš ulazni zahtjev. I to znači da možete šaltati brže. Jer i ako imate superbrzi mjenjač, a imate veliku inerciju i spor odziv motora, on neće brzo reagirati između promjene stupnjeva prijenosa i time će usporiti cijeli proces", pojašnjava Koenigsegg.

Ne treba napominjati da Jesko ima mjenjač nazvan Light Speed Transmission za koji Koenigsegg tvrdi da je najbrži na svijetu. Nema spojku između motora i mjenjača, nego ima spojke manje mase unutar samog mjenjača. A 5.0 V8 u maksimumu daje 1600 KS i 1500 Nm kad vozi na E85, odnosno 1280 KS na regularnom gorivu.

Pročitajte više