VIDEO Najveći test dosega električnih automobila, evo koji je najbolji

KAO jedna od najvećih mana električnih pogona u automobilima najčešće se spominje doseg, posebno za hladnijeg vremena. 

A odgovor na pitanje koliko će se smanjiti doseg električnog automobila, odlučili su ponuditi u Norveškoj automobilskoj federaciji (NAF), koja je napravila test 20 najprodavanijih električnih modela. Vozili su u koloni od Osla do Hafjella koristeći sve tipove asfaltnih cesta, od gradskih do autoceste, te u skladu s ograničenjima brzine, od 60 do 110 km/h.

A rezultat je sljedeći. Vožnja u realnim uvjetima pri niskim temperaturama je u praksi pokazala 18,5% manji doseg od onoga koji proizvođač deklarira prema WLTP-u. Najgori na testu je električni adut iz Opela, model Ampera-e čiji je doseg s deklariranih 423 km pao za 29,8% na 294 km. 

S druge strane, najbolji je Hyundai, i to električna Kona kojoj je doseg pao za tek 9,9%. Prešla je 404 km. 

Norveški NAF je testirao i brzinu punjenja baterija, i to od 10 do 80% i pri temperaturi od -2 °C. Pobjednik je bio Audi e-tron kojem je trebalo tek 27 minuta za punjenje. Najgora je opet bila Ampera-e kojoj je trebalo 95 minuta. 

I za kraj jedna zanimljivost. Nakon što ostanete "bez struje" i ispraznite bateriju trebate ugasiti auto i pričekati do sat vremena. Kad ga opet upalite, iznenadit ćete se - imat ćete energije da prijeđete još koji kilometar, kažu u priopćenju.

>> Test možete vidjeti i na službenim stranicama.

Pročitajte više