VIDEO Nissan najavio 30 noviteta, ostaju i oni s klasičnim motorima

Foto: Nissan

NISSAN je lansirao novi poslovni plan, s vrlo znakovitim nazivom: zove se The Arc i djeluje kao "most" između prethodnog plana Nissan Next i dugoročne strategije Nissan Ambition 2030.

Različite potrebe kupaca

Poslovni plan usmjeren je na različite linije razvoja, od kojih se glavna odnosi na pozornost na proizvod: tvrtka iz Yokohama u sljedeće tri godine planira lansirati 30 novih proizvoda, od kojih je 16 elektrificiranih i 14 s klasičnim motorima.

Ova podjela između tradicionalnih motora i novih motora (baterijski ili opremljeni vlastitim sustavom e-Power) opravdana je potrebom da se "zadovolje različite potrebe kupaca na tržištima gdje je tempo elektrifikacije drugačiji".

Prva će stići nova Nissan Micra, koja bi trebala biti predstavljena kasnije ove godine, a koja će se temeljiti na istoj tehnologiji koju koristi nedavno predstavljeni Renault 5 E-Tech. Također je na putu zamjena za Nissanov pionirski hatchbackLeaf, koji će biti crossover određenog tipa, i sljedeća generacija Jukea.

Do kraja desetljeća 60% elektrificiranih

Novom ofenzivom Nissan je u biti dao novi poticaj svojim razvojnim programima: zapravo, čelnici tvrtke namjeravaju lansirati 34 elektrificirana modela do 2030., sedam više od zadnjeg ažuriranja Nissan Ambition 2030. Nadalje, Japanci su si postavili cilj postizanja prodajnog miksa koji se sastoji od 40% električnih i hibridnih vozila na globalnoj razini do fiskalne godine 2026.: udio će morati porasti na 60% do kraja desetljeća, u usporedbi s prethodnih 55%.

Arc je u biti dvodijelni plan, pri čemu se prvi sastoji od "kratkoročnih imperativa" do 2026., a drugi sadrži "srednjoročne" inicijative do 2030. U početku će proizvodna ofenziva biti funkcionalna za povećanje globalnih količina za najmanje 1 milijun jedinica te postizanje operativne marža iznad 6%. Strategija će biti podržana nekim kamenima temeljcima, počevši od iskorištavanja partnerstava s Renaultom i Mitsubishijem u Europi, Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Indiji. 

Cilj je smanjenje troškova

Time će biti postavljeni temelji za drugu fazu koja će prije svega morati omogućiti prijelaz na električnu mobilnost. U tom pogledu Nissan si je postavio za cilj smanjiti troškove nove generacije BEV-a za 30% u usporedbi s trenutnom Ariyom i postići paritet troškova između električnih i termičkih vozila do 2030., iskorištavajući, na primjer, veću internacionalizaciju razvoja proizvoda, modularnost proizvodnje i inovativne baterije. 

 

Pročitajte više