VIDEO Nova G-klasa na struju nije izgubila ništa od terenske sposobnosti i luksuza

Foto: Mercedes

GODINE 2021. vidjeli smo Mercedesovu pretpremijeru potpuno električne G-klase s konceptom EQG. Premotajmo naprijed tri godine i njemačka tvrtka je konačno skinula maske s proizvodnog automobila: Mercedes G 580 s EQ tehnologijom.

Nije se puno promijenilo izvana, s tim da je gotov automobil zadržao prepoznatljivi kutijasti dizajn novouređene G-klase s motorom s unutarnjim izgaranjem, uz koji će se ovaj električni automobil prodavati.
Mercedesov glavni tehnološki direktor Markus Schäfer želio je naglasiti da električna G-klasa nije izgubila ništa od terenske sposobnosti standardnih automobila.

Uvijek najmoderniji pogon

"Kroz svoju više od 45 godina dugu povijest, G-klasa je uvijek koristila najmoderniju dostupnu pogonsku tehnologiju", rekao nam je. "Dakle, potpuno je prikladno da inovativni koncept pogona s četiri pojedinačno kontrolirana elektromotora još jednom podiže legendarne performanse naše terenske ikone na novu razinu."

Električna G-klasa zapravo nadmašuje svoju benzinsku i dizelsku braću i sestre u nekim off-road područjima, jer se nalazi na istoj šasiji, a ne na prilagođenoj čisto električnoj platformi. Električna G-klasa ima jednu od najvećih baterija dostupnih na bilo kojem serijskom električnom vozilu. Baterija od 116 kWh ista je kao kod ažuriranog EQS-a, iako je kućište posebno dotjerano da stane u šasiju G-klase.

Četiri električna motora ugrađena su u šasiju ljestvičastog okvira za kombiniranih 579 KS i 1164 Nm okretnog momenta. To omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4.7 sekundi i najveću brzinu od 180 km/h.

Domet manji od 500 km

Što se tiče dometa, kutijasti oblik G 580 znači da se ne može približiti dometu od 820 km nedavno prerađenog i superaerodinamičnog EQS-a. 4x4 ima maksimalni domet od 470 km, postignut suptilnim aerodinamičkim promjenama postojeće verzije ICE. Brzine punjenja su ipak impresivnije, s kapacitetom od 200 kW koji može napuniti bateriju od 10 do 80 posto u 32 minute.

Obožavatelji G-klase mogu primijetiti da kućište stražnjeg kotača izgleda malo i tanko. To nije zato što je Mercedes štedio i počeo nuditi gume za uštedu prostora, već zato što su ugrađeni kabeli za punjenje od 11 kW. Ovdje, naravno, možete specificirati tradicionalniji rezervni kotač ako želite.

Mercedes G-klase prije facelifta imao je koeficijent otpora od 0.53 Cd, ali saznanja tijekom razvoja EV-a smanjila su taj koeficijent na 0.48 Cd. EV dodatno poboljšava stvari sa zatamnjenom rešetkom, novim poklopcima A-stupa, lukovima kotača i višim poklopcem motora, smanjujući brojku na samo 0.44 Cd. Iako bi EV mogao biti aerodinamički učinkovitiji, s 3.1 tonom znatno je teži od obične G-klase od 2.5 tone.

Kako bi se osiguralo da električna G-klasa bude jednako robusna kao ICE model, zaštitna ploča ispod baterije može izdržati pet puta veću težinu automobila. Baterija je također vodootporna, što pridonosi dubini gaženja od 850 mm do 150 mm više od uobičajenog automobila. Ukupni razmak od tla također je bolji (250 mm u usporedbi s 241 mm).

 

Virtualna blokada diferencijala

Kako bi se pomoglo terenskoj vožnji, postoje "virtualne blokade diferencijala" koje se nalaze u sustavu vektoriranja momenta za svaki motor. Mercedes kaže da one djeluju poput blokada diferencijala u standardnoj G-klasi, navodeći da "potpuno nova električna G-klasa drži čistu, samouvjerenu liniju uzbrdo i nizbrdo, čak i na najtežem terenu".

S četiri motora, G 580 može slati snagu na pojedinačne kotače, dajući automobilu mogućnost okretanja na svojim osovinama. Mercedes ovo naziva "G-Turn". Osim sposobnosti privlačenja pažnje, ima praktičnu upotrebu jer Mercedes kaže da ova funkcija može dobro doći na uskim terenskim stazama. "G-Upravljanje" radi na sličnoj osnovi, ciljajući na manji krug okretanja u određenim okruženjima.

Tu je i "off-road kokpit", koji prikazuje podatke kao što su umjetni horizont, kompas, plus nadmorska visina, kut upravljanja, tlak u gumama i opterećenja okretnog momenta. Mercedes je električnoj G-klasi dao i "prozirni poklopac motora". Vidjeli smo ovu značajku u najnovijem GLC SUV-u gdje radi u sprezi s vanjskom kamerom automobila kako bi pružila virtualni pogled ispod prednjeg dijela automobila.

Ovo bi se trebalo pokazati korisnim kada se približavate strmim nasipima ili kada prelazite preko velikih kamenih stijena – kao i u urbanim sredinama izbjegavajući stvari poput visokih rubnjaka ili stupova.

Luksuz dostojan limuzina

Iznutra, EV izgleda poznato i običnoj G-klasi. Ventilacijski otvori s četvrtastim rubovima i ručka su potpisi "tipične G-klase", prema Mercedesu. Presvlake od prirodnog drveta oraha, upravljač presvučen kožom Nappa, ambijentalno osvjetljenje i kožna sjedala dio su standardne opreme.

Na kontrolnoj ploči nalaze se dvostruki 12.3-inčni zasloni s Mercedesovim najnovijim infotainment sustavom MBUX, koji omogućuje glasovnom asistentu da "uči" česte funkcije i daje prijedloge na temelju navika vozača. Proširena stvarnost za satelitsku navigaciju prikazuje se na središnjem zaslonu i koristi prednju kameru za situacije slabe vidljivosti.

Mercedes će lansirati G 580 s EQ tehnologijom kasnije ove godine i isprva će stići u opremi Edition One, a neće koštati ispod 200 tisuća eura. U percipiranom cjenovnom razredu električne G-klase nema mnogo izravnih suparnika, tek BMW iX, Lotus Eletre i Audi Q8 e-tron, koji su ipak jeftiniji. Prvi potpuno električni automobil Aston Martina bit će SUV i sigurno će biti bliži cijeni G-klase kao i nadolazeći Range Rover EV.

Pročitajte više