VIDEO Ovako požar gasi najmoćnije vatrogasno vozilo na svijetu

Screenshot: YouTube

NAJMOĆNIJE vatrogasno vozilo na svijetu bazirano je na ruskoj tehnologiji, a nalazi se u našem susjedstvu.

Poznato je kao Big Wind, a radi se o hibridu koji koristi resurse dva vjerojatno najdugovječnija vojna stroja u povijesti. Ne samo da su oba ruska već su oba bila dobro udomaćena i u Hrvatskoj. Za ovo vozilo su zaslužni Mađari, koji u svom arsenalu imaju jedan primjerak ovog nekonvencionalnog vozila. Big Wind je razvijen na ruskoj ideji, proizveden je uz pomoć tvrtke MB Drilling, a nalazi se u sastavu MOL-a.

Osnova mu je T-34, vjerojatno najpoznatiji, najdugovječniji i najpouzdaniji tenk u povijesti. Ruski tenk predstavljen je 1940. godine i osigurao je tenkovsku prevlast Rusa na bojištu. Nakon Drugog svjetskog rata prihvatile su ga brojne zemlje širom svijeta. Tijekom desetljeća proizvodnje (i modernizacije) dosegao je nakladu od oko 85.000 proizvedenih primjeraka. 

T-34 je koristila i Hrvatska vojska, a posljednji primjerci iz aktivne službe povučeni su nakon Oluje. Tenk su koristile brojne siromašnije zemlje sve do prije nekoliko godina, kada su se i one odlučile na modernizaciju. Big Wind je u zadnjoj modernizaciji navodno dobio moderniju inačicu - osnovu T-55.

Na tu vječnu osnovu ugrađena su dva mlazna motora, i to Tumansky R-25 turbomlazni pogoni s novijih verzija MiG-a 21, svaki potiska preko 40 kN. Radi se o jednom od najpopularnijih vojnih zrakoplova u povijesti, koji je proizveden u preko 10.000 primjeraka. Ne treba napominjati da je to bio zrakoplov izuzetnih performansi (predstavljen 1959. godine). 

Mlazni motori potiskom zraka omogućavaju raspršivanje vode prema izvoru vatre, koja se do motora dovodi posebnim cijevima. Big Wind je dug 7.2 metra, širok 3.4 metra, visok 3.9 metara, a teži čak 42 tone.

Potrošnja vode je nevjerojatna, čak 830 litara u sekundi. To je do 50 tona vode u minuti, odnosno količina vode koju izbaci osam kanadera CL-415. Velika masa tenka omogućava rad u punom gasu, vozač je dobro zaštićen, a gusjenični pogon olakšava kretanje. Vodeni tepih koji stvara je nešto neviđeno ranije, a radi se o toliko moćnom sustavu da može ugasiti najgori požar. 

Big Wind se u praksi dokazao početkom 1990-ih kad je uspješno iskorišten za gašenje zapaljenih naftnih bušotina u Kuvajtu. Pokazao se kao najefikasnije, ali i najjeftinije rješenje za gašenje požara. Može koristiti i slanu vodu, ali i posebne tekućine za gašenje vatre različitih izvora. 

Pročitajte više