VIDEO Ovo je bio najbrži serijski auto na Festivalu brzine

Foto: Lucid

I DOK su službeni test-vozač Mrgud i Nevera zabavljali posjetioce paljenjem guma i driftanjem, jedan drugi električni proizvođač odradio je ozbiljan nastup i ušao u društvo najboljih.

Sastavni dio Festivala brzine je i uspon dug nešto manje od dva kilometra, na kojem je ove godine briljirao McMurtry Speirling EV, električni bolid s tehnologijom tzv. fan cara. Ostvario je vrijeme od 39.08 sekundi.

U društvu najbržih nastupilo je i nekoliko serijskih automobila, a među njima i Lucid Air u najprestižnijem Grand Touring Performance izdanju. Elektropogon u maksimumu daje oko 1.050 KS, što je nešto manje od najsnažnije izvedbe Dream Edition. Svejedno, Lucidova limuzina je odradila nastup za pamćenje, a od velike pomoći je bio i Ben Collins, mnogima poznat i kao originalni The Stig iz serijala Top Gear. 

Ostvario je vrijeme od 50.79 sekundi, što je bilo dovoljno za 12. mjesto u ukupnom poretku, ali i titulu najbržeg serijskog automobila. Koliko je ovo bila brza vožnja, najbolje govori podatak kako je Rimac u prijašnjem nastupu iz 2017. godine s osjetno snažnijim Concept One ostvario vrijeme od 54.89 sekundi, što je tada bio najbolji rezultat u konkurenciji električnih automobila. 

Automobil još uvijek nije u europskoj ponudi, ali ga je već isprobao Mat Watson. Kad su cijene u pitanju, najjača verzija s 1.126 KS kreće od 218.000 eura na njemačkom tržištu. 

Pročitajte više