VIDEO Ovo je brutalno. Evo kako izgleda i zvuči 911 GT3 s Akrapovičevim ispuhom

Foto: Porsche

SLOVENSKA TVRTKA Akrapovič dugo se smatra važnim imenom u vrhunskoj ispušnoj tehnologiji zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala i vrhunskom dizajnu. Sada je to podigao na višu razinu uvođenjem svoje prve ispušne komponente dostupne na otvorenom tržištu izrađene od keramičkog kompozita.

Iz zrakoplovstva u superautomobile

Ceramic Matrix Composite (CMC) je ultralagani materijal, otprilike 50% lakši od titana, i redovito se koristi u rješenjima za ekstremne utrke i zrakoplovstvo. Akrapovič je pomaknuo granice proizvodnje ispušnih sustava i razvio dijelove koji su sada dostupni svima. 

Naime, CMC može izdržati iznimno visoke vršne temperature od 1000 °C, što ga čini idealnim materijalom za vruće plinove koje emitiraju motori visokih performansi. Korištenjem CMC-a, Akrapovič je primijenio najvišu dostupnu razinu tehnologije za izradu dijelova za čiju je proizvodnju potrebno mnogo vremena i truda, koji su jedinstveni i imaju vizualno upečatljiv izgled. 

Sve je ručni rad

Prvi Akrapovičev proizvod za otvoreno tržište koji sadrži keramički matrični kompozit (CMC) bit će stražnji difuzor od karbonskih vlakana s keramičkim kompozitnim kompletom ispušnih cijevi za Porsche 911 GT3 RS (991.2)*.

Zadivljujući ručno izrađeni difuzor od karbonskih vlakana savršena je pratnja za ove egzotične CMC ispušne cijevi svemirskog doba. Cijeli paket daje stražnjem dijelu automobila impozantan izgled i – iako je dizajniran samo za korištenje na stazi – izgled ovog jedinstvenog predmeta pokazuje da automobil znači posao, čak i kada je parkiran u boksu.

Ovo izvrsno uparivanje stražnjeg difuzora od karbonskih vlakana s keramičkim kompozitnim kompletom ispušnih cijevi ograničeno je na samo 20 kompleta, a svaki od njih ima jedinstveni serijski broj između 1 i 20 kako bi se potvrdila njegova rijetkost i autentičnost.

Ograničena serija

Svaki kupac koji kupi set dobit će potvrdu da se radi o ograničenom izdanju, što je dodatak cjelokupnom atraktivnom paketu. Još jednom, Akrapovič je još više pomaknuo granice i ušao u novo doba ispušne tehnologije s Ceramic Matrix Composite. Tvrtka već gleda prema budućnosti i inovacijama.

Pročitajte više