VIDEO Ovo mu nije prvi put: Pogledajte izlijetanje Richarda Hammonda pri 464 km/h

Screenshot: YouTube
 
RICHARD Hammond je veliki zaljubljenik u automobile, ali i brzinu, pa nerijetko precijeni svoje sposobnost. 
 
Današnja nezgoda jednog od najpopularnijih voditelja, od milja zvanog Hamster, u Rimčevom Conceptu_One, mnoge je zabrinula. Brojni obožavatelji jako se dobro sjećaju njegove nezgode u dragsteur, kao i na desetine drugih zabilježenih tijekom snimanja, znajući kako se radi o vozaču koji voli pretjerati. Zapaljeni auto jasan je signal težine nezgode. No, bilo je i gore. 
 

 
Popularni Hamster je 20. rujna 2006. godine umalo izgubio glavu vozeći dragster Vampire na mlazni pogon. Zvijer sposobna da u teoriji pojuri do 595 km/h nosila je i titulu najbržeg vozila na Otoku. Hammond je odveo nekoliko vožnji i potom u jednoj, pri brzini od 464 km/h izgubio kontrolu. Sletio je s piste i teško stradao zaradivši teške ozljede glave, a sve zbog želje da obori britanski brzinski rekord postignut u ovom dragsteru. Tako barem govore neslužbene informacije, no svi koji znaju lik i djelo Hammonda uvjereni su da je htio do rekorda. 
 
Nedostajalo mu je malo, rekord je bio i ostao na 483,29 km/h. Prema službenom priopćenju Top Geara telemetrija je izmjerila da je u jednom trenutku vozio čak 506 km/h, no kako nije odradio dvije vožnje rekord nije priznat. 
 

Clarkson je u jednoj od epizoda nakon nesreće izjavio kako je prava tragedija što nije ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao "nezgoda u najbržem automobilu", ali pravila su da mora odvesti i u suprotnom smjeru. Što se same nezgode tiče, ispada da je Hammonda spasila skromna visina. U protivnom bi ostao doslovno bez glave, jer se dragster nakon prevrtanja ukopao u zemlju, a Hammond je kacigom izorao brazdu. Izvješće je pokazalo da je Hammond nakon puknuća gume postupio  u skladu s pravilima, aktivirao je padobran i prekinuo dovod goriva. 
 
Hammondov oporavak je trajao nekoliko mjeseci, no već 12. studenog je sjeo za upravljač automobila, a ubrzo potom viđen je kako vozi motocikla. Na televiziji se prvi puta pojavio 22. prosinca iste godine, dok je u Top Gear stigao potkraj siječnja iduće godine. 

Pročitajte više