VIDEO Pogledajte što može ovaj kineski bolid

Foto: Zeekr

ZEEKR 001 je jedan od onih automobila kojih se podjednako boje američki i europski proizvođači.

Moćan je to električni automobil koji uz dobar izgled nosi jednako atraktivan sadržaj. Rival je najboljim i najbržim električnim limuzinama, a raspolaže s 1265 KS i 1280 Nm. Time je moćniji i od Tesle Model S Plaid, a vrlo slične su i performanse. Do 100 km/h stiže za istih 2.1 sekundu, dok je maksimalac nešto manji, ali i dalje značajnih 280 km/h.

Međutim, ono što je posebno zanimljivo jest da Zeekr ima mogućnost manevra poznatog kao 'tank turn'. Opremljen je s četiri pogonska elektromotora, a to mu omogućava da se doslovno okrene u mjestu oko svoje vertikalne osi.

 

Postavljena na 22-inčne naplatke i opremljena Brembo kočnicama, ova kineska zvijer se trenutno nudi samo u Kini, ali uskoro bi mogla stići i na europske ceste.

Alessandro Massimino, šef europskog ogranka marke, potvrdio je za Automotive News Europe kako trenutno procjenjuju troškove homologacije. Stigne li u Europu, bit će to tzv. halo automobil ove marke, ali i dosad najozbiljniji konkurent najboljim električnim automobilima današnjice.

Pročitajte više