VIDEO Startali su proizvodnjom Fiće, danas su najveći španjolski izvoznik

Foto: SEAT

SEAT je osnovan 9. svibnja 1950. godine. 

Osnovan prije 70 godina, SEAT je zaslužan za motorizaciju Španjolske, i to zahvaljujući proizvodnji modela SEAT 600, licence legendarnog Fiata. No za razliku od nekada slavne tvrtke u državi kojoj smo i mi pripadali, španjolski proizvođač se neprestano razvijao te bio i ostao pokretač tamošnje industrije. 

SEAT je trenutno jedino automobilsko poduzeće koje projektira, razvija i proizvodi vozila te ih stavlja na tržište u Španjolskoj. I ono bitno, s 15.000 zaposlenika je vodeći industrijski ulagač u istraživanje i razvoj u zemlji, čini 1% BDP-a i izvozi 80% svojih vozila. I da, dio je koncerna Volkswagen. 

1953. godine otvorila je vrata tvornica Zona Franca čiji je dnevni kapacitet proizvodnje bio pet vozila SEAT 1400. Nakon razdoblja od 40 godina proizvodnje legendarnih modela kao što su SEAT 600 i SEAT 127, poduzeće je odlučilo izgraditi novu, veću i suvremeniju tvornicu, čime se od 1993. godine proizvodnja iz Barcelone premješta u Martorell. Ova tvornica, koja je pokrenuta ulaganjem od oko 1,5 milijardi eura, započela je s radom uvođenjem druge generacije Ibize i Cordobe na tržište, uz kapacitet proizvodnje od 1500 vozila dnevno.  

 

 
Poduzeće u ovom trenutku ima tri proizvodna centra. To su Barcelona, El Prat de Llobregat i Martorell, gdje se trenutačno proizvode modeli Ibiza, Arona i Leon. Tvrtka k tomu proizvodi i modele Ateca u Češkoj Republici, Tarraco u Njemačkoj, Alhambra u Portugalu i Mii electric, prvi električni model, u Slovačkoj. Do danas je proizvedeno više od 19 milijuna vozila. 
 
SEAT je s izvozom počeo 1965. godine, pri čemu je prvo odredište bila Kolumbija. Danas je vodeći španjolski industrijski izvoznik te je zaslužan za gotovo 3 % ukupnoga španjolskog izvoza. 

Evolucija marke se najbolje vidi u vremenu potrebnom za proizvodnju i isporuku vozila. Danas se za tri minute proizvede jednak broj vozila za koji je ranije bio potreban cijeli radni dan, a u usporedbi s dvogodišnjim čekanjem na isporuku modela 600 tijekom 1950-ih, danas automobil u sklopu usluge Fast Lane možete kupiti za 10 minuta u pet klikova mišem i primiti ga za manje od 21 dan. 

Tijekom proteklih 70 godina ovaj je proizvođač automobila na tržište uveo ukupno 75 modela, uključujući različite verzije i generacije, među koje se ubrajaju i vodeći, koji su označili prekretnicu, počevši u 1953. godini s modelom SEAT 1400, prvim automobilom koji je poduzeće proizvelo, ili pak s legendarnim modelom SEAT 600, koji je predstavljen 1957. godine. 1984. na tržište stiže Ibiza, a 1999. i Leon. 2016. godine marka ulazi u segment SUV vozila modelima Ateca, Arona i Tarraco te je 2019. godine najavila model Mii electric, svoje prvo električno vozilo. 

Tvrtka će tijekom 2020. i 2021. godine na tržište uvesti nove električne i plug-in hibridne modele, a stići će i električni elBorn.

I završimo brendom Cupra, koji je odnedavno zasebna marka. 1996. godine stiže Ibiza Cupra kao prvi sportski model, a Forementor je prvi zaseban model. 

Pročitajte više