VIDEO Tesla umjesto punjača ima prikolicu. Stvar funkcionira

Screenshot: Youtube

SOLARNI paneli u krovu automobila nisu novost, ali ako želite prikupiti dovoljno energije za pokretanje vozila, trebat ćete puno više. 

Popularni YouTuber ItsYeBoi je već pokušao napraviti blindirana stakla za svog Teslu, a sada je odlučio "prevariti" fiziku i od Tesle napraviti solarni auto. Uložio je oko 2500 dolara u solarne panele i postavio ih na autoprikolicu. Dodao je kontroler, baterije i inverter te potonji spojio s Teslinom utičnicom. I punjenje je krenulo, a Tesla je "rekao" da mu treba nešto manje od 12 sati da bi baterija bila puna.

Njegov je proračun ipak bio manje optimističan, a u obzir je uzeo i mogućnost da neće svaki dan imati na raspolaganju savršeno sunčano vrijeme. Naravno, ideja da auto može stalno voziti jer se puni i u vožnji je zasad neostvariva, ali se ne smije odbaciti. 

YouTuber je prema broju panela i njihovoj nominalnoj snazi izračunao kako je maksimalni intenzitet punjenja njegove prikolice 800 W, dok je Tesli potrebno puno više. Inače, za punjenje baterija ovim putem treba oko 40 sati. Teslin automobil, pak, treba 1 kWh da prijeđe oko 6 km.

Ako vas zanima što je sve moglo biti bolje u ovom pokušaju, neke prijedloge za poboljšanje možete naći ovdje

 

Pročitajte više