Vlada natjerala Alfu Romeo na promjenu imena autonoviteta. Milano dobio novo ime

Foto: Alfa Romeo

TALIJANSKA vlada ranije je objavila kako ime Alfinog noviteta nije sukladno zakonu i mora se promijeniti. 

Pomalo očekivan epilog priče započete objavom kako će se Alfa Romeo Milano proizvoditi u Poljskoj. Nakon samo nekoliko dana od premijere modela reagirala je talijanska vlada, ukazavši da bi praksa gdje se automobil imena Milano proizvodi u Poljskoj bio obmana javnosti i time krše zakon. 

Adolfo Urso, talijanski ministar gospodarstva, rekao je: "Automobil nazvan Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. To je zabranjeno talijanskim zakonom." Pritom se pozvao na zakon iz 2003. godine, koji brani da se proizvodi „talijanskog imena“ proizvode izvan Italije. 

"Ovaj zakon propisuje da ne možete davati indikacije koje potrošače dovode u zabludu. Dakle, automobil koji se zove Milano mora biti proizveden u Italiji. U suprotnom daje obmanjujuće indikacije koje nisu dopuštene prema talijanskom zakonu", rekao je Urso.

Alfa Romeo je stoga popustio i odlučio preimenovati novitet. Mali Alfin SUV će se sada zvati Junior. "Izbor naziva Junior potpuno je prirodan, jer je snažno povezan s poviješću brenda, te je bio jedan od glavnih izbora u kompaniji, ali i među poklonicima", referirajući se na GT 1300 Junior iz 1966. godine. "Odlučili smo promijeniti naziv, iako znamo da to nismo dužni učiniti, jer želimo sačuvati pozitivnu emociju koju su naši proizvodi uvijek izazivali te izbjeći bilo kakvu vrstu kontroverze", rekao je Imparato.

Osim imena, sve ostalo će ostati isto, pa i činjenica da će se Junior proizvoditi u Poljskoj. Time će, kako je rekao za Auto News čelni čovjek Stellantisa Carlos Tavares, biti ušteđeno oko 10.000 eura. Upravo zbog poljskog porijekla Junior može kretati cijenom ispod 30.000 eura.

Pročitajte više