Vodeći dizajneri tvrde: ovo je najljepši automobil na svijetu

Foto: Polestar, Dacia, Volvo, Jeep

POLESTAR 4 proglašen je najljepšim serijskim automobilom godine, a Dacia Manifesto najljepšim konceptnim automobilom, odlučio je žiri portala Car Design News. Riječ je o jednoj od najcjenjenijih nagrada ove vrste, posebice stoga što ocjenjuje žiri koji se sastoji od 16 vodećih dizajnera iz poznatih studija širom svijeta. Primjerice, ove su godine u stručnom sudu bili Massimo Frascella, direktor dizajna Jaguar Land Rovera te Lisa Reeves, šefica odjela za dizajn interijera Volva.

Polestar je pobijedio ispred modela Kia EV9, Volvo EX30 te Jeep Avenger i to uvjerljivo: čak je osam dizajnera stavilo taj model na prvo mjesto. S druge strane, uspjeh Dacije Manifesto utoliko je važniji kada znamo da se radi o tek prvom konceptnom automobilu ove marke, koja je upravo u periodu redizajniranja svoje palete. Inače, najveći su mu konkurenti bili Citroen Oli i Mercedes Vision One-Eleven. 

Za kraj još jedna zanimljivost: među deset finalista njih čak 4 bili su kineski modeli, a samo tri europska. Međutim, u konkurenciji koncepata čak je osam modela bilo iz Europe, dva iz SAD-a te niti jedan iz Azije. 

Pročitajte više