Volkswagen će elektrificirati grčki otok

Foto: Volkswagen

NAJVEĆI proizvođač automobila je glavni partner u projektu "ozelenjavanja" prometnog sustava na grčkoj Astipalei.

Sukladno memorandumu o realizaciji, koji je potpisao izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess i zamjenik grčkog ministra vanjskih poslova Konstantinos Fragogiannis, Volkswagen će osigurati električna vozila, punionice i usluge dijeljenja vožnje za 1300 stanovnika otoka u Egejskom moru.

Grčka se dugo oslanjala na ugljen, ali premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je da će s vremenom napustiti fosilna goriva i okrenuti se obnovljivim izvorima energije, javlja HINA.
"Čvrsto vjerujem u partnerstva. Vlade ne mogu sve same, a privatni sektor nije odgovor na svako pitanje", rekao je premijer koji je također sudjelovao na virtualnom sastanku.
Astipalea je popularno turističko odredište, ali trenutno ima vrlo ograničenu uslugu javnog prijevoza, uz samo dva autobusa. Pritom potražnju za energijom gotovo u cijelosti podmiruje iz fosilnih goriva.

Plan za realizaciju projekta je šest godina, a uključuje izmjenu dijela usluga iznajmljivanja vozila u uslugu dijeljenja vožnje električnim automobilima i električnim skuterima te elektrifikaciju vozila u komercijalnom i javnom prijevozu.

Oko 1500 vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem zamijenit će oko 1000 električnih Volkswagena, a div iz Wolfsburga će instalirati svoje Elli punionice i osigurati 230 privatnih i nekoliko javnih punionica.

Pročitajte više