Klokanima je Volkswagenov logo odbojan, evo i zašto

Foto: Volkswagen

VOLKSWAGENOV logo klokanima je posebno odbojan. 

Tajna je u sadržaju. I dok prednjice novih automobila, uključujući i logotipe, danas nerijetko donose raznovrsne senzore, radare i kamere, kod ovog Volkswagena je situacija nešto drukčija. Volkswagen predstavlja RooBadge, gdje je "Roo" skraćenica za "kangaroo", a tiče se upravo ovih životinja. 

RooBadge aktivno pomaže u sprječavanju naleta klokana na automobile u prometu. Princip je jednostavan, a to je instalacija zvučnika u prednji logo automobila. U suradnji sa Sveučilištem u Melbourneu stručnjaci su razvili zvuk koji je odbojan klokanima te ih drži na sigurnoj udaljenosti od automobila. 

Za sada specijaliziran za istočne sive klokane

U početku će RooBadge služiti kao sredstvo odvraćanja istočnog sivog klokana, ali bi kasniji zvukovi također trebali držati podalje zapadnog sivog i crvenog klokana. U početnoj fazi VW je testirao zvukove na klokanima pronađenim na golf terenima, a zatim je došao do mješavine prirodnih i sintetičkih zvukova.

Testna vozila opremljena usmjerenim zvučnicima, kamerama od 360 stupnjeva i senzorima kretanja bila su strateški postavljena šest mjeseci na mjestima gdje migriraju klokani.

Pratili su njihove reakcije na zvuk, a rezultati su potvrdili da je RooBadge učinkovit. Tek potom je dobivena potvrda Državnog ureda za istraživačku etiku i dopušten je nastavak testiranja na Volkswagenima koji voze malim brzinama.

Volkswagen Australia će RooBadge ponuditi i na nosaču registarske pločice. Za prezentaciju nove tehnologije izabran je model Amarok, koji se svojim karakteristikama itekako uklapa u podneblje. Kako se još uvijek provode neki testovi, novi sustav nije stigao u prodaju. 

Kad stigne u prodaju, RooBadge će se isporučivati s odgovarajućom aplikacijom za mobilni uređaj i infotainment, a moći će se automatski uključivati prolaskom vozila kroz područja na kojima je zabilježena veća koncentracija klokana. 

Pročitajte više