Volkswagen pretekao Ford

I DOK se ekonomski analitičari bave zbrajanjem golemih gubitaka američkih kompanija Volkswagen bilježi novu poslovnu pobjedu. Značajnim porastom prodaje u posljednjem poslovnom razdoblju njemački gigant je zasjeo na treće mjesto ljestvice najvećih svjetskih proizvođača automobila.

S porastom od 7,2% i prodajom od ukupno 3,11 milijuna vozila Volkswagen je postigao rekordan rezultat i osvojio treće mjesto, odmah iza GM-a i Toyote. Istovremeno, Ford je prijavio 11% slabije rezultate s prodajom od 3,09 milijuna vozila. Time je drugi put u ovom tisućljeću pao za jedno mjesto. Podsjetimo, Toyota je još 2003. godine pretekla Ford i zasjela na drugo mjesto najvećih svjetskih proizvođača. Recimo i kako je je Toyota u prvoj polovici ove godine ukupno prodala 4,46 milijuna vozila (bez Daihatsua i Hino Motorsa).

Fordov drastičan pad prodaje u direktnoj je sprezi s porastom cijene naftnih derivata u SAD-u gdje je pao interes za SUV vozilima i pick-up modelima, inače poznatim po visokoj potrošnji goriva. Također, Ford u svojoj ergeli više nema Jaguar i Land Rover, pa je time i ponuda kompanije oslabljena. Ukupno gledano, Ford je u SAD-u pao za 14%.

Istovremeno, prema naprijed grabe japanski giganti. Toyotina globalna prodaja u lipnju je porasla za 1% na 741.873 vozila, a Nissanova za čak 12,3% (309.688 prodanih vozila).

Pročitajte više