Volvo predstavlja robo-kamion, evo kad stiže na ceste

Foto: Volvo Autonomous Solutions

VOLVO je u Las Vegasu prikazao kamion opremljen sustavom autonomnog upravljanja. 

Preciznije, radi se o Volvo Autonomous Solutions, samovozećem kamionu razvijenom u suradnji s tvrtkom Aurora Solutions, start-upom koji su osnovali bivši direktori iz Ubera, Tesle i Googlea. Veliki tegljač koristi Aurorin hardver i softver, a radi se o sustavu imena Aurora Driver. 

Nudi razinu 4 autonomnog upravljanja, i to sve zahvaljujući kompleksnoj sinergijskog akciji AI softvera, računala, kamera, radara, senzora i LiDAR-a. Sustav je do danas u naravi odradio oko 1.5 milijuna testnih milja, odnosno oko 2.4 milijuna kilometara. 

Voditelji ovog projekta naglašavaju kako je sigurnost bila prioritet. Naš pristup inženjeringu platforme daje prednost sigurnosti uključivanjem sustava redundantnosti visoke sigurnosti dizajniranih za ublažavanje potencijalnih hitnih situacija", rekao je Shahrukh Kazmi, voditelj odjela proizvoda u Volvo Autonomous Solutions.

Kamioni uskoro dolaze na ceste, a zasad će imati sigurnosnog operatera iza upravljača spremnog da preuzme kontrolu nad vozilom u kriznim situacijama. Do kraja godine na ceste bi trebalo stići 20 ovakvih kamiona, a flota tzv. robo-kamiona bez ljudske posade bit će spremna iduće godine i prometovati na potezu Houston – Dallas, doznaje TechCrunch.  

Pročitajte više