Volvo u problemima zbog klokana

 Foto: Volvo

NAJČEŠĆI uzrok prometnih nezgoda za životinjama u Australiji su klokani, a rješenje nema ni Volvo. 
 
U Volvu su čvrsto odlučili kako se u njihovim automobila od 2020. godine neće ginuti. U tome bi im trebala pomoći napredna sigurnosna oprema u koju ulazi i sustav detekcije velikih životinja. No, sustav se pokazao nesavršen, bar kad su klokani u pitanju. 
 
Naime, sustav detekcije životinja u nekim slučajevima ne može detektirati klokana. To je potvrdio i David Pickett, tehnički direktor Volvo Australia, koji je za ABC Australia priznao problem: "Kad je klokan u zraku sustav ga vidi dalje no što uistinu je, a kada doskoči prikazuje ga preblizu". 
 
Kao što je poznato, klokani se kreću drugačije od drugih velikih kopnenih životinja, a sustav je testiran na za Švedsku uobičajenim životinjama kao što su jeleni i losovi. Sustav za referentnu ravninu uzima razinu tla i zatim proračunava udaljenost. U slučaju klokana koji se kreće skakanjem sustav se jednostavno rečeno zbuni. I to usprkos činjenici da su stručnjaci iz Volva zadnje dvije godine snimali klokane u Australiji. 
 
To u prijevodu znači da bi Australija mogla biti izolirana od sustava autonomne vožnje sve dok automobilski proizvođači ne nađu rješenje ovog sigurnosnog problema. 

Pročitajte više