Zbog Brexita BMW i PSA zatvaraju tvornice u Britaniji

Foto: BMW/Mini

OBUSTAVA proizvodnje je privremena i zasad nema otpuštanja.

BMW je zbog Brexita, odnosno posljedica koje ima na poslovanje, odlučio zatvoriti tvornicu Minija kako bi lakše prebrodio izlazak Velike Britanije iz Europske Unije. Isto će napraviti i PSA koncern sa Vauxhallovom tvornicom.

Razlog privremenog zatvaranja Minijeve tvornice u Oxfordu nije pad potražnje na tržištu, već samo minimizacija rizika mogućih fluktuacija u dopremi dijelova vanjskih dobavljača koje bi mogao Brexit prouzročiti, javlja Automotive News Europe. Zasad se radi samo o pomicanju kolektivnog godišnjeg odmora, no lako bi se mogao godišnji i produžiti. U BMW-u kažu kako je ova odluka mjesecima unaprijed isplanirana i dio je poslovnog plana, pa se ne očekuju nikakvi problemi. Isto kažu i za vlastite pogone u Engleskoj, pa i tvornicu motora u Hamms Hallu.

Podsjetimo, BMW je ranije odlučio na bar dva tjedna zatvoriti tvornicu Rolls Roycea u Goodwoodu, a tijekom travnja proizvodnju će privremeno zaustaviti i Jaguar Land Rover u svojim tvornicama, kao i Honda u tvornici u Swindonu.

Pročitajte više