10 filmova s najgorim preokretima

Screenshot: YouTube

JEDAN korisnik Reddita prije četiri dana upitao je ljubitelje filma da izdvoje najgore filmske preokrete koje su ikada vidjeli.

Premda neočekivani preokreti ponekad mogu biti najbolji dio nekog filma ili serije, kao što je slučaj u Šestom čulu M. Nighta Shyalamana ili Otoku Shutter Martina Scorsesea, ako je preokret loš, to može pokvariti cijeli film.

U nastavku donosimo popis filmova za koje su korisnici Reddita napisali da imaju užasne preokrete. Slažete li se s njima ili biste popisu dodali još neki film?

OPREZ! Tekst sadrži spoilere.

Wonder Woman

 

U superherojskom filmu Wonder Woman iz 2017. godine Amazonka Diana Prince napušta svoj dom, otok Themysciru, kako bi pomogla pilotu Steveu Trevoru da Prvi svjetski rat privede kraju. Diana je uvjerena da je za rat kriv bog Ares, neprijatelj Amazonki, koji se prerušio u njemačkog generala Ericha Ludendorffa.

Do preokreta dođe kada Diana dozna da je Ares zapravo cijelo vrijeme bio Sir Patrick Morgan, Steveov nadređeni. 

Korisnicima Reddita preokret se nije svidio jer su smatrali da bi bilo bolje da je čovječanstvo ostalo glavni krivac za Prvi svjetski rat, jer ljudima nisu potrebni bogovi da bi radili loše stvari.

Fantastične zvijeri 2 (Fantastic Beasts 2)

Fantastične zvijeri 2 počinju bijegom zlog čarobnjaka Gellerta Grindelwalda, koji je trebao imati suđenje za svoje zločine. Grindelwald i protagonist Newt Scamander, koji radi za čarobnjaka Albusa Dumbledorea, pokušavaju pronaći misterioznog i moćnog čarobnjaka Credencea, s kojim su se susreli u prvom filmu.

U jednoj od brojnih ekspozicija doznajemo da je Credence zapravo Albusov davno izgubljeni brat, Aurelius Dumbledore, za kojega se vjerovalo da se utopio tijekom brodoloma.

"Ako vam se preokret sastoji od deset minuta objašnjavanja i prikaza scena iz prošlosti, to nije preokret. To je samo dio radnje koji ste do tada zaboravili prikazati", napisao je jedan korisnik Reddita.

Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker)

Film Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera ima dva preokreta koji se nisu svidjeli obožavateljima franšize. Na početku filma doznajemo da je Sheev Palpatine, također poznat kao Darth Sidious, negativac koji je ubijen tijekom filma Povratak Jedija, još uvijek živ. 

Isto tako, kasnije je otkriveno da je Rey, protagonistica nove trilogije Ratova zvijezda, zapravo Palpatineova unuka.

"Palpatine je preživio? To je takva glupost", napisao je jedan korisnik, na što je drugi dodao "Ne, ne. Nije preživio. Vratio se… nekako."

Jurski svijet: Pad kraljevstva (Jurassic World: Fallen Kingdom)

 

U filmu Jurski svijet: Pad kraljevstva upoznajemo Benjamina Lockwooda, starog prijatelja osnivača Jurskog parka, Johna Hammonda. Lockwood unajmi Claire Dearing i Owena Gradyja kako bi mu pomogli spasiti dinosaure s otoka Nublar.

Do neočekivanog preokreta dolazi kada doznamo zašto su Lockwood i Hammond prestali surađivati. Naime, Lockwood je, koristeći tehnologiju za kloniranje dinosaura, klonirao svoju pokojnu kćer koju sada predstavlja kao unuku Maisie.

"Jurski svijet: Pad kraljevstva. Baš je glupo što se ispostavilo da je djevojčica klon, to su odlučili promijeniti u Jurskom svijetu: Carstvu, ali novi preokret još je gluplji", napisao je jedan obožavatelj na Redditu.

Spectre

U filmu Spectre agent James Bond istražuje terorističku organizaciju Spectre u koju su bili uključeni neki od njegovih starih neprijatelja. Bond kasnije doznaje da je Spectre osnovao kriminalac Franz Oberhauser, pod lažnim imenom Ernst Stavro Blofeld, jer se htio osvetiti tajnom agentu.

Naime, Bond je Oberhauserov posvojeni brat kojeg je Oberhauserov otac, Hannes, posvojio nakon smrti Bondovih roditelja. Budući da su se Hannes i Bond odlično slagali, Franz je iz ljubomore ubio oca i inscenirao vlastitu smrt, a kasnije je osnovao Spectre pomoću kojeg je uhodio svog najvećeg rivala.

"Najgora odluka koju su mogli napraviti jest reći da je Blofeld Bondov brat. Spectre je trebao biti odličan, a Waltz je bio savršen izbor glumca. To je bila užasna odluka od koje nisu uspjeli pobjeći u nastavku Za smrt nema vremena", iskomentirao je jedan korisnik Reddita.

Batman v Superman: Zora pravednika (Batman v Superman: Dawn of Justice)

Zora pravednika bio je prvi film u kojem se zajedno pojavljuju DC-jevi superjunaci: Batman, Superman, Wonderwoman, Flash, Aquaman i Cyborg. Tijekom borbe između Batmana i Supermana, koju je izazvao negativac Lex Luthor, Superman kaže Batmanu da spasi Marthu, njegovu majku. Batman ga zatim prestane napadati jer se i njegova pokojna majka zvala Martha.

"Kada su se Batman i Superman prestali boriti i postali prijatelji jer njihove mame imaju isto ime", napisao je jedan korisnik Reddita. No drugi je dodao da je ta scena super jer je Batman u tom trenutku shvatio da se bori s pravom osobom koja ima roditelje, a ne s apstraktnim entitetom.

Oceanovih dvanaest (Ocean’s Twelve)

U nastavku Oceanovih jedanaest tim lopova koje predvodi Danny Ocean odluči ponovno udružiti snage kako bi ukrali prvu svjetsku obveznicu i tako otplatili svoj stari dug. No u tome ih preduhitri misteriozni lopov Night Fox (Vincent Cassel).

Night Fox je zapravo bogati francuski aristokrat François Toulour koji svima želi dokazati da je on najbolji lopov na svijetu. Zbog toga odluči izazvati Dannyja i njegovu ekipu na krađu Fabergéovog jaja. Ako Dannyjeva ekipa uspije ukrasti jaje, Toulour će otplatiti njihov dug.

Iako se u početku čini da je Toulour pobijedio u utrci, ispostavlja se da su Danny i njegova ekipa ukrali pravo jaje, a Toulouru su podmetnuli lažno.

Ljubiteljima franšize se nije svidio ni taj preokret, a ni scene u kojima se Tess Ocean, koju je utjelovila Julia Roberts, pravi da je glumica Julia Roberts.

Hvala ti za ljubav (Remember Me)

 

Romantična drama Hvala ti za ljubav iz 2010. godine imala je preokret koji je bio toliko loš da su kritičari u recenzijama pisali kako je to najgori dio filma.

Radnja prati mladića Tylera Hawkinsa (Robert Pattinson) koji odluči zavesti studenticu Ally (Emilie de Ravin), kako bi se osvetio njezinom ocu, detektivu koji ga je jednom prilikom uhitio.

Ally i Tyler imaju traume iz prošlosti - Allyina majka je ubijena tijekom pljačke, dok je Tylerov brat počinio samoubojstvo prije par godina. Nakon što shvate koliko toga imaju zajedničkog, Ally i Tyler iskreno se zaljube jedno u drugo, no njihova priča nema sretan završetak. Tyler igrom slučaja završi u Svjetskom trgovačkom centru netom prije terorističkih napada 11. rujna.

Iako je film pokupio brojne kritike zbog preokreta koji se ne uklapa u priču, neki korisnici Reddita napisali su da ubacivanje terorističkog napada ima smisla jer se takve tragedije događaju kada to najmanje očekujemo.

Spokoj (Serenity)

Matthew McConaughey je u trileru Spokoj utjelovio kapetana Bakera Dilla, kojeg bivša žena Karen zamoli da ubije njezinog novog muža, zlostavljača Franka, te tako spasi nju i njezinog sina Patricka. No ispostavlja se da je Dill lik u videoigri koju je osmislio Patrick jer se nije mogao nositi sa smrću svog oca Johna Masona. Dill je baziran na njegovom ocu.

"Spokoj s Matthewom McConaugheyjem. Ne želim otkriti što se događa, ali stvarno je ludo", napisao je jedan gledatelj.

Ghosts of War

 

Posljednji na popisu je britanski horor Ghosts of War iz 2020. godine. Iako je Ghosts of War imao loš preokret na samom kraju, nekim se gledateljima film svidio jer je ostatak radnje bio zanimljiv.

"Ghosts of War ima najgori preokret koji mogu zamisliti", iskomentirao je jedan korisnik Reddita. "Prati skupinu vojnika iz Drugog svjetskog rata koji moraju čuvati ukletu nacističku vilu. Film postaje sve jeziviji i odvratniji, sve dok u zadnje tri minute ne dođe do smetnje na ekranu. Tako doznamo da je cijeli film neka čudna terapija koja se koristi VR tehnologijom kako bi pomogla vojnicima koji pate od PTSP-a. Nitko ne bi trebao pogledati ovo."

 

Pročitajte više