Ovo su neki od najboljih korejskih hororaca 

Screenshot: Youtube

LISTOPAD je savršen mjesec za gledanje filmova strave i užasa, a neki od najboljih filmova ovog žanra dolaze s Dalekog istoka. Filmoljupci s Reddita su nedavno podijelili preporuke za najbolje južnokorejske filmove svih vremena. Evo što se sve našlo na njihovom popisu. 

1. The Wailing (2016.) 

The Wailing iz 2016. godine redatelja Na Hong-jina pohvalili su mnogi korisnici društvene mreže. U glavnom fokusu filma je policajac Jong-goo, koji istražuje seriju misterioznih ubojstava i bolesti koje su zahvatile zabačeno korejsko selo Gokseong. Jong-goo ubrzo doznaje da je njegovu kćer također zahvatila misteriozna bolest i ima samo par dana da je spasi. 

The Wailing je bio i kritički i komercijalni uspjeh, a Nau je donio nagradu za najboljeg redatelja na dodjeli Azijskih filmskih nagrada. 

2. I Saw the Devil (2010.)

Iako je I Saw the Devil opisan kao kriminalistički triler na IMDb-iju, na popisu se našao zahvaljujući iznimno uznemirujućem sadržaju, zbog kojeg može bez problema stajati rame uz rame s nekim od najstrašnijih hororaca. Film, koji je režirao Kim Jee-woon, prikazan je na Filmskom festivalu Sundance gdje je oduševio kritičare. 

Film prati agenta Kim Soo-hyuna, kojeg glumi Lee Byung-hun, koji pokušava osvetiti brutalno ubojstvo svoje supruge koje je počinio psihopatski serijski ubojica Jang Kyung-chula, kojeg je utjelovila zvijezda Oldboyja, Choi Min-sik. 

"Ovaj film je beskrajno uznemirujuć. Ne podcjenjujte ga", "Počeo sam gledati ovaj film neki dan i morao sam stati. Očito je da je u pitanju odličan film, ali jednostavno nisam raspoložen za toliku razinu horora", komentirali su korisnici.

3. The Host (2006.)

The Host je jedan od klasika redatelja Bonga Joon-hoa, koji je oduševio i domaću i internacionalnu publiku i kritičare. Film je osvojio čak četiri nagrade na dodjeli Azijskih filmskih nagrada, dok su mu strani kritičari davali izrazito visoke ocjene zbog čega na Rotten Tomatoesu ima 93%.  

Radnja prati siromašnu, disfunkcionalnu obitelj Park koja udružuje snage kako bi spasila svoju kćerku Hyun-seo, koju je otelo divovsko čudovište iz rijeke Han. 

"The Host. Film je sjajan i držat će vas u neizvjesnosti do samog kraja. Osim toga, ima prekrasnu kinematografiju", napisao je jedan korisnik Reddita. 

4. Gonjiam: Haunted Asylum (2018.)

Gonjiam: Haunted Asylum je horor film iz 2018. godine, koji je režirao Jung Bum-shik. Film je bio komercijalni hit i trenutno se smatra trećim najgledanijim hororcem u Južnoj Koreji, odmah iza filmova A Tale of Two Sisters i Phone. 

Film prati mlade youtubere, vlasnike kanala Horror Times, koji sa svojom ekipom odlaze u napuštenu i ukletu psihijatarsku bolnicu, kako bi snimili sadržaj za svoj kanal i postali poznati. 

Napuštena Psihijatarska bolnica Gonjiam iz filma postoji i u stvarnom svijetu, a nalazi se u gradu Gwangju. CNN ju je prozvao jednim od "7 najjezivijih mjesta na cijelom planetu." 

5. Train to Busan (2016.)

Akcijski horor Train to Busan, redatelja Yeona Sang-hoa, još je jedan korejski klasik koji je oduševio publiku diljem svijeta. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je dobio pozitivne kritike, a na Rotten Tomatoesu trenutno ima 94%. 

Većina radnje se odvija na brzom vlaku koji putuje od Seoula do Busana, dok se diljem zemlje širi smrtonosni zombi virus. Film prati ciničnog radoholičara Seok-wooa (Gong Yoo) koji svoju kćer Su-an (Kim Su-an) pokušava odvesti u Busan gdje živi njena majka i njegova bivša žena. 

Pročitajte više