Frank Sinatra je glumio u "prednastavku" franšize Umri muški

Foto: Pixabay

UMRI muški je nesumnjivo klasik akcijskog žanra, čemu svjedoče karizmatični nastupi Brucea Willisa i Alana Rickmana pod majstorskom režijom Johna McTiernana. Međutim, malo tko je čuo za nekonvencionalni "prednastavak" The Detective, koji je prikazan 20 godina ranije i u kojem glumi planetarno popularni pjevač i glumac Frank Sinatra. 

Film The Detective, jedan od najvećih hitova 1968. godine, snimljen je po istoimenom romanu Rodericka Thorpa, a nastavak romana Nothing Lasts Forever poslužio je kao inspiracija za film Umri muški iz 1988. godine. The Detective je pobliže pratio radnju romana po kojem je snimljen, dok je Umri muški napravio neke veće promjene.  

 

The Detective prikazuje grubu pozadinu policijskog rada u New Yorku, koji je oblikovao detektiva Joea Lelanda, kasnije preimenovanog u John McClane u franšizi Umri muški. Brutalni zločini i složena korupcija s kojima se Leland susreće u ovoj priči nude sumorni kontrast zabavnoj akciji iz filma Umri muški. Sam film je reklamiran kao "odrasli pogled na policijski posao".

Razlike između Sinatrinog prikaza starijeg, umornijeg detektiva i Willisovog mlađeg, dinamičnog lika mogu se činiti velikima, no oba prikaza dijele ključne osobine. Primjerice, Sinatrin Leland se oslanja na podršku svojih kolega u rješavanju slučajeva, što podsjeća na suradnju McClanea i Ala Powella u Umri muški. Propast Lelandova braka se također može usporediti s McClaneoveim bračnim problemima.

U romanu Nothing Lasts Forever Leland se baca u borbu protiv terorističke opsade. Iako roman ima mračniji ton, primjerice, prikazuje Lelandovu kćer koja na kraju umire kada je Leland pokušava spasiti od terorista, neki elementi romana su pronašli svoj put u film. I u romanu i u filmu se pojavljuje Gruberov lik, kojeg je utjelovio Alan Rickman, te ikonična scena bosonogog trčanja preko stakla. Isto tako, radnja se odvija na Badnjak.

Zanimljiva je i činjenica da je Franku Sinatri prvotno ponuđena uloga Johna McClanea kada je počela produkcija filma Umri muški, piše Den of Geek. Sinatra je tada bio u 70-ima, ali u ugovoru za The Detective je pisalo da mu producenti moraju ponuditi glavnu ulogu ako se bude snimao nastavak filma, a on istu tu ulogu ima pravo odbiti. Umri muški se smatrao nastavkom The Detectiva jer je inspiriran romanom Nothing Lasts Forever. 

Sinatra je naravno odbio ulogu, ali Willis i dalje nije bio prvi izbor za glavnog glumca. Producenti su u početku tražili starije glumce, poput Paula Newmana, Jamesa Caana i Al Pacina, jer su htjeli da McClane bude ciničan i iskusan detektiv, kao u romanima. Na kraju su se ipak odlučili za mladog Willisa, zbog čega su filmovi poprimili puno zabavniju i optimističniju atmosferu.

Pročitajte više