Hrvati su prošlog mjeseca knjigu princa Harryja čitali više čak i od Harryja Pottera

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DOBRO je, riješili smo se svibnja. Iako je tradicionalno vrlo topao, ovoga puta previše smo se smrzavali da bismo to tolerirali. Knjige su se čitale i kupovale, a to je najvažnije za ono što vam želimo prenijeti. Nova top lista je s nama i, moramo priznati, vrlo je zanimljiva.

Vremenski uvjeti spriječili su čitatelje da se krenu opskrbljivati baš pravim ljetnim naslovima te je samopomoć i dalje najpopularniji žanr. Listu smo sastavili koristeći se prodajnim podacima lanca Hoću knjigu koji je, zasad, jedini kojem se može vjerovati. Čitaju li ovo druge knjižare, znaju adresu na koju se mogu javiti.

Pa, krenimo s našim hitovima. I, da, kako se ne biste razočarali, ako ste ljubitelj domaće književnosti, nažalost, kao što to često biva, na ljestvici najčitanijih knjiga nema ni jednog domaćeg autora.

1. Rezerva – Princ Harry
2. Krvavi mjesec – Jo Nesbo
3. Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé
4. Atomske navike – James Clear
5. 12 pravila za život – James B. Peterson
6. Zelena svjetla – Matthew McConaughey
7. Harry Potter i Odaja tajni – J. K. Rowling
8. Atlas: Pa Saltova priča – Lucinda Riley i Harry Whittaker
9. 48 zakona moći – Robert Greene
10. Znanost kuhanja –  Stuart Farrimond

Rezerva – Princ Harry

Naš najdraži princ napisao je memoare o svom bogatom životnom iskustvu. Iako je mlad, izdvojenost kraljevskih potomaka iz normalnog života pruža nam pregršt superzanimljivih informacija koje ne možemo pronaći ni u najuzbudljivijim djelima mašte. Kako se drama s njim i njegovom na-dvoru-ne-baš-omiljenom suprugom odvijala, do u detalje je opisano iz prve ruke. Za skeptike: što god vi mislili o princu, ova knjiga je - kažu i čitatelji i stručnjaci - sasvim solidno, čak odlično, napisana.

Krvavi mjesec – Jo Nesbo

Drugi omiljeni Harry dolazi nam u obliku norveškog detektiva za kojeg se svi pitaju kako uopće stoji na nogama od silnih ožiljaka i povreda. No, vratio se istražitelj Hole i ovoga puta nije nimalo zainteresiran za polovična rješenja. Baš kako nam odgovara.

Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé

Svijet bestselera neobično je mjesto. Kada mislite da će nešto planuti u knjižarama jer vam ispočetka zvuči kao da je na knjizi velikim slovima napisano HIT! HIT!, nerijetko se ne dogodi ništa. Knjiga čeka svoje čitatelje skupljajući prašinu. S druge strane, postoje naslovi koji se temelje ne jednoj jedinoj ideji - u ovom slučaju to je pojam 'glukoznog šiljka' - koje čitatelji gutaju kao da je najzdraviji obrok. Autorica je iznimno vješta u slušanju potreba svojih fanova pa svoju prisutnost na društvenim mrežama iz posta u post pretvara u slatke novčiće na svom računu. Bez šale, Jessie je nova škola interakcije, a k tome ima iznimnu znanstvenu podlogu. O šarmu nećemo ni govoriti. Preporuka.

Harry Potter i Odaja tajni – J. K. Rowling

Svima je poznato o čemu se ovdje radi. Naslov smo uključili samo zato što se radi o još jednom Harryju.

Atlas: Pa Saltova priča – Lucinda Riley i Harry Whittaker

Sasvim slučajno (ako slučaj kao takav postoji), radi se o romanu koji je, spletom nesretnih okolnosti, završio još jedan Harry i to je odradio vrhunski. Autorica popularnog serijala Sedam sestara, nažalost, nije uspjela završiti serijal pa je to učinio njezin sin. Ljubitelji ove epske sage preletjet će preko pozamašnog broja stranica romana u jednom danu. Napokon smo dobili zadovoljavajuć svršetak priče nad pričama. Podrška izdavaču koji se u vremenima sveopće nesigurnosti odvažio ići do kraja, fanovi cijene takvu predanost.

Pročitajte više