Isabella Rossellini stala je u obranu Davida Lyncha nakon optužbi da ju iskorištava

Screenshot: YouTube/ De Laurentiis Entertainment Group

ISABELLA Rossellini stala je u obranu Davida Lyncha skoro 40 godina nakon premijere njegovog kontroverznog filma Plavi baršun (Blue Velvet), piše Variety.

Plavi baršun nastao je nakon propasti Lynchove adaptacije Dine autora Franka Herberta. Film je imao elemente nadrealizma i noira koji obilježavaju većinu Lynchovih djela.

Radnja Plavog baršuna prati studenta Jeffreyja Beaumonta (Kyle MacLachlan) koji u polju pronalazi odsječeno ljudsko uho nakon što posjeti svog bolesnog oca u bolnici. Jeffrey pokušava otkriti otkud je došlo uho, a tijekom svoje istrage upoznaje misterioznu pjevačicu Dorothy Vallens (Rossellini) s kojom ulazi u seksualnu vezu. No, ubrzo doznaje da je Dorothy povezana s brutalnim kriminalcem Frankom Boothom (Dennis Hopper).

Iako je film bio uspješan i donio Lynchu nominaciju za Oscara, neki kritičari, među kojima je bio i Roger Ebert, izrazili su negodovanje zbog načina na koji je lik Isabelle Rossellini prikazan u filmu.

"Rossellini u ovom filmu radi stvari koje zahtijevaju pravu hrabrost. Degradiraju je, šamaraju, ponižavaju i skidaju pred kamerom", napisao je Ebert. "Ako već tražite od glumice da prolazi kroz takva iskustva, trebali biste se držati dogovora i staviti je u važan film."

Rossellini se ne slaže s Ebertom, a u nedavnom intervjuu za IndieWire rekla je da je sama pristala na takvu ulogu.

Sjećam se da su mi rekli kako je Roger Ebert izjavio da me Lynch iskorištava, što me iznenadilo jer sam bila odrasla osoba. Imala sam 31 ili 32 godine. Sama sam odlučila glumiti taj lik", rekla je Rossellini. "Nakon što sam pročitala scenarij, znala sam da bi film mogao biti kontroverzan i težak."

"Drago mi je što je David Lynch režirao Plavi baršun. To je jedan od njegovih najboljih filmova. On je odličan umjetnik", dodala je glumica. "Mislim da je snimio fantastičan film. Obožavam Plavi baršun."

Pročitajte više