Knjige po kojima su snimljene serije koje obožavamo

Foto: Press

Za neke od nas knjige postaju zanimljive tek kad ih vidimo na ekranima. Srećom, moderne produkcije rade vrhunske vizualne poslastice pa se onda toliko zainteresiramo da posegnemo za pričom na papiru. Drugi, pak, nestrpljivo čekaju da se likovi koje nose u glavi već jednom utjelove u glumcima. Na kraju svi profitiramo jer sve je više knjiga koje možemo i gledati. Zlatno doba serija nastavlja se te svi knjigoljupci kad-tad dođu na svoje. Evo nekih koje su nam zapele za oko.

Daisy Jones i Šestorka – Taylor Jenkins Reid

Autorica koja polako ali sigurno gradi svoju kultnu sljedbu. Svi znaju za Daisy Jones i Šestorku, no nitko ne zna za razloge koji su doveli do njihova razlaza na apsolutnom vrhuncu njihove popularnosti…

Do sada. Daisy je djevojka koja krajem 1960-ih stiže u Los Angeles, kradom ulazi u klubove na Sunset Stripu, spava s rock-zvijezdama te sanja o karijeri pjevačice u klubu Whisky a Go Go, u kojem su svoj uspon počeli neki od najvećih sastava. Iako ni seks ni droge nisu za baciti, ono što joj pruža najveće zadovoljstvo je rock ’n’ roll.

Već u dobi od dvadeset godina njezin će glas početi prepoznavati, a njezin će izgled ljude tjerati na nezamislive stvari.

Bez tebe ljeto ne postoji – Jenny Han

Drugi dio trilogije po kojoj je snimljena serija The Summer I Turned Pretty čiju novu (također drugu) sezonu čekamo nestrpljivo, a stiže uskoro. Upravo je, slučajno ili namjerno, objavljena knjiga kako bi nas pripremila na nove slatko-gorke avanture unutar tinejdžerskog ljubavnog trokuta.

Kada je nešto savršeno, nadaš se da će trajati zauvijek. No Isabelina su lijena, duga ljeta u ljetnikovcu prijatelja njezine obitelji završila. Conrad je jedini mladić kojega je ikada voljela. No on je otišao na fakultet, i sa sobom uzeo njezino srce. Jeremiah, njegov predivni mlađi brat, i dalje je Isabelin najbolji prijatelj – ali prijateljstvo za njega možda više nije dovoljno.

Isabel samo želi da sve ostane isto, jer promjene podrazumijevaju nove korake. Ali ako se prestane osvrtati, može li pronaći budućnost koju nikada nije ni znala da želi?

Lekcije iz kemije – Bonnie Garmus

Urnebesno veliki hit u svijetu najavljen je kao mini-serija koja će se emitirati ove godine. Iako knjiga kod nas još ni približno nije postigla popularnost koju zaslužuje, svakako vam savjetujemo da ne čekate već je odmah pročitate. Zahvalit ćete nam kasnije, molimo lijepo. Elizabeth Zott nije ni blizu tome da bude prosječna žena. Zapravo, Elizabeth Zott prva bi istaknula da takvo što ne postoji.

Vrijeme je ranih 1960-ih i njezin isključivo muški tim na Istraživačkom institutu Hastings ima ne baš znanstven pristup pitanju jednakosti. Svi osim jednoga: Calvina Evansa, usamljenog i genijalnog znanstvenika, koji se ludo zaljubi u Elizabeth, no od njezine atraktivne vanjštine još više ga fascinira njezin um.

Među njima trenutačno bukne prava kemija, romantičniji bi rekli ljubav na prvi pogled. Nažalost, kao i znanost, i život je nepredvidiv. To je razlog zašto se nekoliko godina poslije Elizabeth Zott nađe u ulozi samohrane majke i nehotične zvijezde američkog najpopularnijeg kulinarskog showa Večera u šest.

Lažljivi život odraslih – Elena Ferrante

Jedna od najpopularnijih spisateljica na svijetu sve se češće duhom pojavljuje unutar svojih ekraniziranih remek-djela. Najnovija mini-serija je snimljena po kratkom romanu koji, unatoč svojoj duljini, jako dugo ostaje u mislima. No, u redu, knjiga je sasvim prosječne duljine, ali i dalje smo pod dojmom njezine mega trilogije o genijalnoj prijateljici.

Napulj ranih 90-ih dvadesetog stoljeća. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista?

Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice...

Pročitajte više