Ovaj redatelj ima više filmova od Herzoga i Spielberga zajedno. A uopće ne postoji

Ilustracija: YouTube

ALAN SMITHEE poznato je redateljsko ime u svijetu filma, pod kojim su zavedena brojna holivudska ostvarenja. Iako Smithee ima više filmova od Stevena Spielberga i Wernera Herzoga zajedno, on zapravo ne postoji. Naime, riječ je o pseudonimu.

Vice objašnjava okolnosti pod kojim se filmovi zavode pod ovim imenom: "Ne ispadnu svi filmovi onako kako su ih redatelji zamislili. Ponekad je riječ o smanjenom budžetu, ponekad o sukobima s kolegama, a nekad je priča jednostavno takva da se ne može snimiti dobar film. Razumljivo je da redatelji ne žele povezivati svoje ime s takvim filmovima", napisali su.

Death of a Gunfighter

Priča sa pseudonimom počela je 1969. godine, s filmom Death of a Gunfighter. Film je originalno trebao režirati Robert Totten, ali se posvađao s glumcima pa je režiju preuzeo Don Siegel. Kad je film završen, ni jedan se od dvojice redatelja na njega nije htio potpisati.

 

Rješenje je pronašla Američka udruga redatelja, i to u pseudonimu Alan Smith. Međutim, televizijski redatelj John Rich savjetovao je da se ime promijeni jer je Alan Smith ipak prilično uobičajena kombinacija Tako je rođen Allen Smithee, koji je kasnije preimenovan u Alana Smitheeja.

Ironično, Death of a Gunfighter dobro je prihvatila i publika i kritika. Kritičar Roger Ebert je napisao: "Redatelj Allen Smithee, s čijim se radom dosad nisam susreo, pušta priču da se prirodno odvija. Ne docira i ne oslanja se na očita rješenja."

David Lynch i Dina

Iako se tim pseudonimom obično potpisuju neuspješni ili trash filmovi, Vice navodi da je to slučaj i s nekim odličnim filmovima. Najpoznatiji primjer je Dina redatelja Davida Lyncha iz 1984.

 

Lynch je pristao režirati Dinu pod uvjetom da se knjiga podijeli na dva dijela, ali ga je studio natjerao da sve sažme u jedan film. Lynch je bio potpisan na verziji filma koja je otišla u distribuciju u kina, ali se za televizijsku verziju odlučio za pseudonim Alan Smithee.

Pročitajte više