Tom Hanks odbio je ulogu koja je Keanua Reevesa pretvorila u akcijsku zvijezdu

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/20th Century Fox

PRIJE nego što je dobio ulogu u kultnom filmu Matrix, Keanu Reeves proslavio se zahvaljujući komediji Bill i Ted u fantastičnoj avanturi (Bill & Ted's Excellent Adventure) i kriminalističkom filmu Pakleni val (Point Break), dok je status akcijske zvijezde ostvario kroz film Brzina (Speed).

Iako je u 90-ima bio jedan od najtraženijih mladih glumaca, Reeves nije bio prvi izbor za glavnu ulogu u Brzini. Prema portalu Fandomwire, uloga domišljatog policajca prvotno je ponuđena Tomu Cruiseu i Tomu Hanksu, ali obojica su je odbila. Iako Hanks nije otkrio zašto je odbio Brzinu, poznato je da je u to vrijeme radio na drami Forrest Gump, koja mu je donijela drugi Oscar.

Za glavnu ulogu u Brzini također su razmatrani Wesley Snipes i Woody Harrelson, ali redatelj Jan de Bont odlučio je ponuditi ulogu Reevesu nakon što ga je vidio u Paklenom valu.

Reeves je u filmu utjelovio policajca Jacka Travena, koji pokušava stati na kraj bombašu koji terorizira Los Angeles. Nakon što mu bombaš otkrije da je postavio bombu u jedan autobus i da će bomba eksplodirati kada brzina autobusa padne ispod 80 km na sat, Traven ulazi u utrku s vremenom kako bi spasio sve putnike.

Uz Reevesa, u filmu su glumili Sandra Bullock, Dennis Hopper, Jeff Daniels i Joe Morton. Uz zaradu od 350 milijuna dolara, Brzina je postala jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena te je osvojila dva Oscara.

Uspjeh filma doveo je do nastavka iz 1997. godine, u kojem je Reeves je odbio ponoviti svoju ulogu jer je htio uzeti pauzu od akcijskih filmova. Osim toga, nije bio zadovoljan scenarijem zbog čega se odlučio na ulogu u Đavoljem odvjetniku (The Devil’s Advocate).

Za razliku od njega, Bullock je ponovila svoju ulogu, ali kasnije je požalila jer je Brzina 2 ušla u povijest kao jedan od najgorih filmskih nastavaka.

Filmovi Brzina i Brzina 2 u Hrvatskoj su dostupni na streaming servisu Disney +.

Pročitajte više