Ovaj studio prestigao je Disney u 2023. godini i zaradio čak 4.9 milijardi dolara

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

ZAHVALJUJUĆI filmovima The Super Mario Bros. Movie, M3GAN i Oppenheimer, Universal Pictures postao je filmski studio s najvećom zaradom u 2023. godini, piše Variety.

Universal Pictures prošle je godine objavio 24 filma koji su sveukupno zaradili više od 4.9 milijardi dolara, što ga je stavilo ispred Disneyja, koji je zaradio 4.8 milijardi dolara.

Ovo je prvi put od 2015. godine da Disney nije odnio titulu filmskog studija s najvećom zaradom. Isto tako, Disney ove godine nije imao nijedan film koji je zaradio milijardu dolara. Najuspješniji film ovog filmskog giganta i ujedno jedini film koji je ostvario značajan profit bili su Čuvari galaksije vol. 3, koji su zaradili 845 milijuna dolara.

Screenshot: YouTube/Disney

Disneyju velik problem predstavljaju visokobudžetni filmovi koji prelaze 200 milijuna dolara jer ostvarenom zaradom ne uspijevaju pokriti svoje troškove. Primjerice, film Ant-Man and the Wasp: Quantumania zaradio je 476 milijuna dolara, što ga čini desetim najuspješnijim filmom 2023. godine, ali to nije bilo dovoljno da studiju ostvari profit.

Nakon Universala i Disneyja treće mjesto zauzeo je Warner Bros., sa zaradom od 3.84 milijarde dolara. Studiju su velik uspjeh donijeli filmovi Barbie, The Nun II i Wonka.

Četvrto i peto mjesto, prema procjenama stručnjaka, dijele Sony i Paramount, koji još nisu objavili svoja godišnja izvješća.

Pretpostavlja se da su oba studija zaradila oko 2 milijarde dolara, pri čemu je Sony zauzeo četvrto mjesto zahvaljujući filmovima Spider-Man: Across the Spider-Verse, Equalizer 3 i Napoleon.

Na petom mjestu je Paramount, koji je prošle godine objavio filmove Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves i PAW Patrol: The Mighty Movie, te je zaradio 2.03 milijarde dolara.

Pročitajte više