Ove su filmove popljuvali i kritičari i publika, a danas ih se smatra remek-djelima

Screenshot: Youtube

NEDAVNA izjava Stephena Kinga da će film Babylon, redatelja Damiena Chazellea, postati kultni klasik unatoč lošim kritikama navela je filmskog kritičara i osnivača portala World of Reel Jordana Ruimyja na razmišljanje o tome koje bi filmove mogla dočekati ista sudbina. 

Ruimy se složio s Kingom oko Babylona, a popisu loše ocijenjenih filmova koji bi mogli dosegnuti kultni status dodao je Blonde, psihološku dramu Andrewa Dominika iz 2022., i horor komediju Beau is Afraid, redatelja Arija Astera. Ruimy se također prisjetio filmova koje danas smatramo remek-djelima i kutnim klasicima, a koje su dočekale brojne kritike nakon premijere. U nastavku donosimo njegov popis. 

Metropolis 

Ovaj klasik Fritza Langa iz 1927. godine danas se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, ali svojedobno se našao na meti mnogih kritičara, među kojima je bio i pisac H. G. Wells. Metropolisu nije išla u korist činjenica da je studio obrisao mnoge scene kako bi skratio trajanje filma, što je povećalo dnevni broj projekcija u kinima.

Studio se bojao da će film biti financijska katastrofa jer je u njega uložen ogroman budžet i vjerovali su da će im veći broj projekcija vratiti uloženi novac. Kompletna verzija filma koja uključuje izbrisane scene postala je dostupna tek u 2000-ima nakon restauracije. 

Psiho 

Ni legendarni Alfred Hitchcock nije uspio izbjeći loše kritike u svoje vrijeme, a njegovi filmovi Vertigo i Psiho našli su se na meti kritičara zbog prikaza nasilja i senzualnih tema. Novine The New York Times su Psiho opisale kao kičast, niskobudžetni film bez imalo suptilnosti. 

2001: Odiseja u svemiru

Kultni klasik Stanleyja Kubricka je nakon premijere iskritizirao i Woody Allen, ali redatelj je otkrio da je poslije nekog vremena promijenio mišljenje o filmu.

"Kada sam prvi put pogledao Odiseju u svemiru, nije me impresionirala. Tri ili četiri mjeseca kasnije bio sam s nekom ženom u Kaliforniji i skupa smo išli gledati taj film i onda mi se svidio puno više. Par godina kasnije sam ga opet pogledao i pomislio sam: ‘Ovo je senzacionalan film.’ To je bila jedna od situacija u mom životu kad sam shvatio koliko zaostajem za nekim umjetnikom", rekao je Allen. 

Barry Lyndon  

Barry Lyndon je još jedan Kubrickov film koji su dočekale loše ocjene. Većina kritičara se nakon premijere žalila na sporu i hladnu atmosferu filma.  

Isijavanje

Isijavanje je svojedobno bio proglašen jednim od najgorih Kubrickovih filmova, koji je redatelju donio nominaciju za Zlatnu malinu. Ipak, Isijavanje se danas smatra jednim od najboljih filmova 80-ih. 

Noć lovca

Noć lovca bio je jedini film koji je Charles Laughton ikad režirao, a redateljsku palicu spustio je baš zato što je njegov prvi film naišao na oštre kritike publike i kritičara. Ovaj nadrealistični triler danas obično nalazimo na popisima najboljih američkih filmova. 

Pravila igre

Francuska komedija redatelja Jeana Renoira iz 1939. godine, koja kritizira više slojeve društva, bila je najskuplji francuski film u to vrijeme, ali nije uspjela pokriti budžet nakon izlaska. Film su popljuvali i publika i gledatelji, a francuska vlada ga je čak zabranila na jedno vrijeme jer je vjerovala da film ima loš utjecaj na mlade. 

Blade Runner 

Znanstveno-fantastični klasik redatelja Ridleyja Scotta 1982. smatralo se neuspjehom zbog loše zarade i loših kritika, a za to je bio kriv i studio, koji je ovaj meditativni znanstvenofantastični film o ljudskom postojanju reklamirao kao akcijski blockbuster. 

The Thing

Kultni znanstvenofantastični horor Johna Carpentera nije uspio impresionirati kritičare 1982. godine zbog cinične atmosfere i kritiziranja autoriteta, a mnogi su ga nazivali blijedom kopijom filma The Thing from Another World iz 1951. The Thing je danas jedan od favorita ljubitelja horora, ali prvotni neuspjeh ovog filma dugo je progonio redatelja. 

"Teško mi pada svaki neuspjeh. A posebno me pogodio neuspjeh filma The Thing. Moja karijera bi bila znatno drugačija da je taj film bio hit. Mnogi su mrzili taj film, pa čak i ljubitelji znanstvene fantastike. Mislili su da sam ih izdao i kritike su se samo gomilale. Kritizirao me i redatelj originalnog filma Christian Nyby", prisjetio se Carpenter. 

Pročitajte više