Pretty Woman - puno više od obične romantične komedije

Foto: IMDb

23. ožujka 1990

Bez puno pompe i velike kampanje, u proljeće 1990. u američkim kinima pojavila se ljubavna komedija koja je uz puno sreće i slučajnosti došla do publike u izdanju u kakvom je pamtimo i danas. Mnogi će se zapitati: "Pa po čemu je Zgodna žena toliko posebna i bitna za povijest popularnog filma?"

Razloga je zaista puno, no osim nekih možda očitih ima i činjenica koje su puno toga definirale i promijenile komercijalnu, ali i općenitu filmsku kulturu.

 

Za početak, film redatelja Garryja Marshalla je u potpunosti definirao žanr romantične komedije kakav danas poznajemo i prepoznajemo. Naravno da su Rock Hudson i Doris Day i danas označeni kao roditelji žanra ljubavnih komedija, no Zgodna žena posložila je sve klišeje i sastojke koji su danas sastavni dio praktički svake moderne romantične komedije.

Sve je naravno na leđima dvoje glumaca i njihovih likova, Richarda Gerea (u ulozi biznismena Edwarda Lewisa) i Julije Roberts (u ulozi živahne Vivian Ward, koja će joj definirati karijeru). Slijedi sada već poznata priča o momku koji upoznaje djevojku, o bogatom tipu "šarmantnog princa" koji unajmljuje lijepu holivudsku pratnju da se pretvara da mu je djevojka za nekoliko poslovnih izlazaka. Njih dvoje se zaljubljuju, a njihova veza pogađa mnoge dijelove poznate ljubiteljima romantičnih komedija.

Izvorno zamišljena kao mračna priča upozorenja o klasi i seksualnom radu u Los Angelesu, Zgodna žena prošla je čudno i neodlučno razdoblje razvoja. Pod izvornim naslovom scenarija, Tri tisuće (honorar u dolarima za koji je djevojka glumila "djevojku"), lik Vivian zamišljen je kao iscrpljena, bezosjećajna ovisnica o drogama, a ne kao žena puna nade i zvjezdanih očiju, koju glumi Roberts.

Što je još čudnije, kao glumci za film nekada su razmatrani Al Pacino i Burt Reynolds za ulogu Edwarda, kao i Diane Lane, Michelle Pfeiffer i Daryl Hannah za Vivian. Ovo je bio mračni, grubi Los Angeles, čvrsto na pesimističnoj strani tragične junakinje. Tek kada je Jeffrey Katzenberg, tadašnji predsjednik studija Walt Disney, inzistirao na ponovnom pisanju mračne premise Pigmaliona iz scenarija u laganu, uzdižuću L.A. bajku, morbidna moralna drama Tri tisuće postala je Zgodna žena, model rom-coma ranih 90-ih.

Od nemoguće misije do megahita

Razvojno gledano, Zgodna žena zvuči kao producentska noćna mora. Ali osjećaj improvizacije koji se postiže neurednom produkcijom filma ono je što Zgodnu ženu ističe kao klasični rom-com blockbuster. Iako daleko odstupa od izvorno planirane priče o Tri tisuće, Zgodna žena nosi velik dio ozbiljne teme prisutne u izvornom scenariju: seksualni rad. Bez sumnje, da je Disney isprva snimao bajkoviti rom-com, potpuno bi propustio sveobuhvatnu zrelost koja istodobno uzdiže Zgodnu ženu i drži je utemeljenu u stvarnom svijetu odraslih.

Zahvaljujući komplementarnom kontrastu laganog, razigranog tona filma i preostale ozbiljne teme scenarija, Zgodna žena služi kao jedna od najlegendarnijih i duboko ljudskih romantičnih komedija svih vremena.

Iako se svaki rom-com ne mora baviti tmurnim temama da bi ga se u potpunosti cijenilo, razvoj od mračnog i oštrog do svijetlog i pjenušavog prožima Zgodnu ženu emocionalnom dubinom kakva se inače ne nalazi u drugim, monotono puno veselijim rom-comovima. Naravno da je nemoguće ne primijetiti i vrlo jasan feministički ton koji je prisutan kroz cijeli film. Poprilično je to hrabro i neobično za ta vremena, za takav žanr i za Disney.

Film koji je promijenio tvornicu snova u veliki filmski studio

Producent Gary Goldstein je Disneyju poslao scenarij nazvan 3000 dolara samo kao uzorak rada i ideju. Disneyjev izvršni direktor nazvao ga je nekoliko dana kasnije želeći kupiti scenarij. "Ali jeste li pročitali pravi scenarij?" upitao je Goldstein. Nije mogao vjerovati da bi Disney kupio umjetničku priču o prostitutki! No Katzenberg je imao malo drugačije planove.

Odlučio je od podetikete Disney studija Touchstone Picturesa napraviti ozbiljnu producentsku kuću koja bi godišnje stvorila 15-20 dobrih i komercijalnih filmskih hitova s definitivnom strategijom da američka kina osvoji i igranim naslovima. Jednostavno je došlo vrijeme kada je trebalo odlučiti hoće li Disney i dalje biti manufaktura za dugometražnu i televizijsku animiranu produkciju ili će ozbiljno krenuti i u komercijalni igrani film.

Samim time, Zgodna žena je zapravo prvi pravi veliki filmski hit na temelju kojeg je Disney postao sve ono što mu je do tada nedostajalo. Mastermind iza toga je otac modernog Disneyja, veliki Michael Eisner.

Tijekom druge polovine 1980-ih i ranih 1990-ih Eisner je revitalizirao Disney. Počevši s filmovima Tko je smjestio zecu Rogeru (1988.), koji je Disneyju donio osobno Jeffrey Katzenberg, i Mala sirena (1989.), po ideji Rona Clementsa koju je Eisner izvorno zamislio, Disney je također proširio svoju ponudu filmova za odrasle kada je kupio Miramax Films 1993.

Pod Eisnerom, Disney je kupio mnoge druge medijske izvore, uključujući ABC, većinu ESPN-a, Fox Family (sada poznat kao Freeform) i franšizu The Muppets. Kupnja TV mreže ABC-ja ponovo je spojila Eisnera s njegovim bivšim poslodavcem. I kao stup cijele priče bila je ta Zgodna žena.

S produkcijskim budžetom od oko 15 milijuna dolara i ne preraskošnom marketinškom kampanjom, film je na kraju svjetske kinodistribucije zaradio preko 460 milijuna dolara. A još i zarade od video, TV i mnogih drugih prava čine ovaj film jednim od najuspješnijih i najprofitabilnijih u svijetu.

No sve je to ipak zbroj puno slučajnosti

Ili je to sve tako trebalo biti kao jedna komplicirana sudbina. Između ostalog, film je tada polupoznatu Juliju Roberts lansirao u superzvijezdu i postao pravi fenomen. Ali film se suočio s teškim putem prepunim problema s glumcima, promjenama u studiju i potpunim prepravkama prije nego što je konačno snimljen. Unatoč statusu ikone, spremni smo se kladiti da postoji mnogo toga što ne znate o Zgodnoj ženi.

U originalnom scenariju Vivianin prijatelj Kit, umire od predoziranja, a Edward i Vivian ne završe zajedno. On izbacuje Vivian iz svog automobila, zajedno s novcem koji joj je platio za vikend.

Film vjerojatno ne bi bio ni približno uspješan kao što je bio da je bio takav. Ali kada je Disney uskočio kao producent, u scenarij su unesene drastične promjene kako bi se pretvorio u modernu bajku koja će ugoditi publici, iako je zadržao dio izvornog tona o realnom svijetu.

Također, Julia Roberts na audiciji je bilo dvaput. Nekoliko glumica je bilo na audiciji za ulogu Vivian prije nego što je ona odabrana. Međutim, kada je film promijenio vlasnika i završio u Disneyju, direktori su bili prilično odlučni protiv Roberts u filmu. Bila je prilično novo lice, s vrlo malo naslovnica i malo zvjezdanog sjaja.

Bilo je teško nasmijati Robertsa pred kamerom

Amerika se u Zgodnoj ženi prvenstveno zaljubila u Julijin smijeh, ali malo ljudi zna koliko je bilo teško natjerati glumicu da se iskreno nasmije. Naravno, Gere ju je natjerao da zalaje od iznenađenja tijekom scene s kutijom za nakit, ali raniji primjer pokazao se još težim. Dakle, tijekom scene u kojoj Vivian gleda reprizu kultne TV serije I Love Lucy, Roberts je imala problema s uvjerljivim smijehom.

Stoga se Garry Marshall smjestio tik uz ekran i škakljao joj stopala kako bi postigao željene rezultate. To je nezaboravna scena, ali jednako je uznemirujuća koliko i šarmantna: Vivian je toliko oduševljena da biste pomislili da joj nikad prije nisu dopustili da se približi TV-u, kamoli onom koji prikazuje pokretne slike dame koja jede čokoladu s pokretne trake .

Također, Richard Gere nekoliko je puta odbio film. Čak i kad je Marshall shvatio da je Gere prava osoba za ulogu Edwarda, glumac se nije slagao s tom procjenom. Gere je ponudu da glumi u filmu odbio ne jednom nego nekoliko puta.

Ovo je samo mali dio problema koji su obilježili stvaranje ovog kultnog klasika. Ne zaboravimo i sjajan soundtrack na kojem je i nekoliko originalnih instrumentalnih dionica odradio i sam Richard Gere.

Zatim nekoliko kultnih scena, rečenica i izreka. Poput ove kultne scene šopinga.

I meni posebno drage verbalne osvete:

"Radite za proviziju od prodaje, zar ne? Velika pogreška, ogromna."

I da, hvala Royu Orbisonu na naslovu koji je savršeno sjeo na ovaj paket, kao idealna mašna oko poklona.

Zgodnu ženu možete u bilo kojem trenutku pogledati na platformi Disney+.

Pročitajte više