Rolling Stone: Ovo su užasni filmovi odličnih redatelja

Screenshot: YouTube/Paramount

ČASOPIS Rolling Stone napravio je popis 50 užasnih filmova iza kojih stoje neki od najvećih filmskih velikana.

Od Martina Scorsesea do Ridleyja Scotta, svaki redatelj ima film na koji bi htio zaboraviti. Premda neki od ovih filmova, poput Aliena 3, imaju vjernu bazu fanova unatoč lošim kritikama, za druge će se većina složiti da su potpuni promašaj. U nastavku smo izdvojili neke od filmova koji su se našli na popisu Rolling Stonea.

Fontana života (The Fountain) - Darren Aronofsky

Fontana života, redatelja Darrena Aronofskog, prati tri povezane priče u kojima Hugh Jackman glumi španjolskog konkvistadora u potrazi za eliksirom života, modernog znanstvenika koji pokušava izliječiti svoju ženu od raka i muškarca iz 26. stoljeća koji putuje kroz svemir.

Unatoč kompliciranoj radnji, film je trajao samo 96 minuta jer je studio srezao troškove budžeta s 70 milijuna dolara na 35 milijuna dolara. Rezanje budžeta uništilo je redateljevu viziju, što je dovelo do zbunjene publike i podijeljenih kritičara.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - Steven Spielberg

Iako mnogi obožavatelji franšize vjeruju da je peti nastavak puno gori, film Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje našao se na popisu jer je to posljednji film koji je režirao Steven Spielberg.

"Jednom kada splasne uzbuđenje oko toga što ponovno vidimo našeg starog prijatelja Indyja, postaje jasno da ovo nije baš uvjerljiva priča", napisali su kritičari Rolling Stonea.

Jupiter u usponu (Jupiter Ascending) - sestre Wachowski

Nakon velikog uspjeha Matrixa i njegova dva nastavka, sestre Wachowski bacile su se na niz ambicioznih projekata, ali ni jedan od njih nije bio uspješan. 

Najveći promašaj u njihovoj karijeri bio je znanstvenofantastični film Jupiter u usponu, u kojem glume Mila Kunis i Channing Tatum. Kunis je u filmu utjelovila čistačicu koja odlazi na svemirsku avanturu s genetski modificiranim vojnikom (Tatum).

Gotovo cijela filmska ekipa i glumačka postava znala je da radi na filmu koji će biti promašaj. "To je bila noćna mora od samog početka", izjavio je Tatum. "Svi smo bili tamo sedam mjeseci i davali smo sve od sebe. Bilo je jako teško."

Blizanac (Gemini Man) - Ang Lee

Ang Lee je svestran redatelj, koji u svom opusu ima filmove kao što su Pijev život i Planina Brokeback, ali jedan od najvećih promašaja bio je akcijski film Blizanac s Willom Smithom u glavnoj ulozi.

Smith je u filmu utjelovio plaćenog ubojicu koji se bori sa svojim klonom. Film je naišao na negativne kritike jer Lee nije dobro odredio ton cijelog filma. Kritičar Adam Graham napisao je da je film u jednom trenutku "akcijska ekstravaganza", a u drugom trenutku "znanstvenofantastični eksperiment koji istražuje humanost".

Wild Wild West - Barry Sonnenfeld

Wild Wild West bio je jedna od najvećih pogrešaka u karijeri Willa Smitha. Glumac je odbio glavnu ulogu u Matrixu, kako bi se pojavio u filmu Barryja Sonnenfelda, s kojim je surađivao na Ljudima u crnom.

"Ovaj film je toliko loš da smo ga prozvali Sonnenfeldovim najgorim filmom, iako nam je on dao film Nine Lives. To je film u kojem je Kevin Spacey zarobljen u tijelu mačke. Taj film je nevjerojatno užasan. Wild Wild West je još gori od njega."

Planet majmuna (Planet of the Apes) - Tim Burton

Planet majmuna iz 1968. godine znanstvenofantastični je klasik koji je teško nadmašiti. Iako je remake iz 2011. godine kvalitetan, Burtonova verzija filma iz 2001. godine smatra se jednim od najgorih filmova u karijeri poznatog redatelja.

"Planet majmuna je, nažalost, nerazumljivi kaos", napisali su kritičari. Dodali su da je jedina upečatljiva scena u filmu bila ona u kojoj se lik Marka Wahlberga vraća u sadašnjost i otkriva da svijetom vladaju majmuni.

Jack - Francis Ford Coppola

Uz filmove poput Apokalipse danas i Kuma, Coppola je jedan od najboljih redatelja današnjice, ali i on je imao nekoliko promašaja u karijeri. Jedan od njih je film Jack, u kojem Robin Williams glumi dječaka koji zbog rijetke bolesti stari četiri puta brže od prosječnog čovjeka.

Iako je film doživio manji financijski uspjeh, kritičari su ga popljuvali, a u današnje vrijeme smatra se problematičnim jer je jednu od glavnih uloga u filmu igrao kontroverzni Bill Cosby.

Ostatak popisa pogledajte na ovom linku.

Pročitajte više