Secret Invasion je prozvan najgorom Marvelovom serijom dosad

Screenshot: Youtube/Disney

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz Secret Invasiona, nemojte čitati dalje.

STREAMING platforma Disney+ prošli tjedan je objavila posljednju epizodu Marvelove serije Secret Invasion. Iako je prvih par epizoda serije bilo obećavajuće, obožavatelji i gledatelji su se razočarali ostatkom serije, a posebno ih je pogodila zadnja epizoda, koja na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 8%. Sama serija je pokupila prosječne ocjene, na IMDb-ju ima ocjenu 6.2, a na Rotten Tomatoesu su i kritičari i gledatelji dali ocjenu 56%. 

Velika očekivanja fanova 

Secret Invasion je posebno pogodio obožavatelje Marvelovih stripova koji su imali velika očekivanja jer je serija snimljena po istoimenom stripu koji je izlazio od lipnja 2008. godine do siječnja 2009. U stripu izvanzemaljci Skrullovi pokušavaju pronaći novi planet nakon što njihov uništi negativac Galactus. Pošto Skrullovi mogu promijeniti svoj oblik, oni otimaju superheroje sa Zemlje i preuzimaju njihovu ulogu kako bi infiltrirali planet.

Cijeli strip je prožet paranojom i neizvjesnošću jer čitatelji nisu sigurni tko je superheroj, a tko Skrull. Neki od najznačajnijih superheroja za koje se ispostavilo da su Skrullovi su Elektra, Spider-Woman, Iron Man, Hawkeye, Beast i mnogi drugi. Serija jednostavno nije uspjela replicirati ton kakav su imali stripovi, a jedini superheroj za kojeg se ispostavilo da je Skrull je bio War Machine, James Rhodes. 

Isto tako, smrti glavnih likova koje su prikazane u seriji jednostavno nisu uspjele ostaviti emocionalni dojam na gledatelje. Prva epizoda je bila šokantna zbog smrti favoritkinje fanova, tajne agentice Marie Hill (Cobie Smulders). Ali par epizoda kasnije umire G’iah (Emilia Clarke), kći Skrulla Talosa (Mendelsohn) i prijatelj Nicka Furyja (Samuel L. Jackson).

U idućoj epizodi doznajemo da je G’iah ipak preživjela, ali u istoj toj epizodi umire njen otac Talos, kojeg smo prvi put vidjeli u filmu Captain Marvel iz 2019. Smrt bitnih likova jednostavno ne pogađa gledatelje ako Marvel te likove oživi za potrebe iduće epizode ili nekog od narednih filmova. Upravo zbog toga internetom trenutno kruže teorije da je Maria Hill još uvijek živa. Gledatelji nisu sigurni tko je stvarno mrtav, a čija smrt je samo trenutni šok za publiku. 

Gledatelji su također kritizirali i CGI u seriji. Ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo jer se i serija She-Hulk našla na meti kritičara iz istog razloga. Serija je imala budžet od 212 milijuna dolara, tako da fanovima nije jasno gdje je otišao novac za specijalne efekte. 

Razočaravajući završetak 

Iako se serija trebala fokusirati na Nicka Furyja, posljednja i najznačajnija borba je ona između glavnog negativca, Skrulla Gravika (Kingsley Ben-Adir) i G’iahe. Fury za to vrijeme lovi Skrulla koji se predstavlja kao James Rhodes kako bi spriječio ubojstvo predsjednika.

Fury je dosad bio prikazivan kao najbolji agent svih vremena, ali do kraja serije nije uspio riješiti probleme s početka. Ako išta, cijeli sukob između ljudi i Skrullova samo se zakomplicirao. Skrullovi se i dalje skrivaju među ljudima na Zemlji jer im Fury i Talos nisu uspjeli naći novi dom, a uz sve to, predsjednik SAD-a je pozvao na genocid Skrullova. G’iah je postala najjači lik u Marvelovom filmskom svemiru, ali je upitno hoće li se Clarke uopće vratiti u ulogu. 

Ipak, serija ima i neke pozitivne strane. Mnogima se svidjela ljubavna priča između Nicka Furyja i njegove žene Priscille Davis, za koju doznajemo da je zapravo Skrull nazvan Varra. Osim toga, tu je i Olivia Colman koja je svojom ulogom britanske agentice Sonye Falsworth ukrala svaku scenu u kojoj se nalazila. 

Ipak, uz ovako sjajnu zvjezdanu postavu serija je mogla biti mnogo više. "Mislim da je serija bila potpuni gubitak vremena, da nije iskoristila lik Nicka Furyja i da je potratila odlične glumačke izvedbe Samuela L. Jackson, Bena Mendelsohna, Emilije Clarke, Cobie Smulders i Olivije Colman", izjavio je Sam Barsanti, kritičar A.V. Cluba. 

Dio obožavatelja je svoje mišljenje o seriji iznio na Twitteru. "Nakon što sam pogledala Secret Invasion, više cijenim Ms. Marvel i She-Hulk", "Scenaristi Secret Invasiona trebaju dobiti otkaz", "Ne mogu vjerovati da im je ovo zaključak priče o Skrullovima", samo su neke od objava na Twitteru. 

Preostaje nam za vidjeti hoće li radnja Secret Invasiona imati ikakav utjecaj na nadolazeće projekte, drugu sezonu serije Loki, koja izlazi 6. listopada ove godine, i film The Marvels, koji će imati premijeru 11. studenog ove godine.  

Pročitajte više