Svidio vam se Oppenheimer? Onda ćete sigurno uživati u ovom dokumentarcu

Screenshot: YouTube/Netflix

AKO su vam se svidjeli Oppenheimer i cijela priča o nastanku atomske bombe, mogao bi vam se svidjeti i dokumentarac o fizičaru Albertu Einsteinu, koji će uskoro biti dostupan na Netflixu. 

Dokumentarni film Einstein and the Bomb, redatelja Anthonyja Philipsona, prati život "najvećeg uma 20. stoljeća", fizičara Alberta Einsteina, kojeg je utjelovio glumac Aidan McArdle. Uz dramatizaciju povijesnih događaja, film prikazuje i arhivske snimke iz života poznatog fizičara.

Nadalje, Einstein and the Bomb prati odnos Alberta Einsteina i Adolfa Hitlera, zbog kojega je fizičar kasnije kontaktirao američkog predsjednika Franklina Roosevelta i upozorio ga da će Njemačka možda razviti atomsku bombu. To je naposljetku dovelo do utrke u razvoju nuklearnog oružja i nastanka atomske bombe na kojoj su radili J. Robert Oppenheimer i njegov tim.

Einstein je zbog toga žalio do kraja života jer se osjećao odgovornim za uništenje, iako nije direktno sudjelovao u izradi bombe. 

Uz Aidana McArdlea, kojeg smo mogli vidjeti u filmovima Ella Enchanted i The Duchess, u filmu glume Andrew Havill, Simon Markey, James Musgrave, Rachel Barry, Helena Westerman, Leo Ashizawa, Jay Lewis Mitchell i Simon Haines.

Prema portalu What’s on Netflix, dokumentarni film Einstein and the Bomb bit će dostupan na Netflixu od 16. veljače 2024.

Pročitajte više