Tesna koža za bogate: Pogledali smo najnoviju sezonu Krune

Foto: Profimedia

ZNATE onu urnebesnu repliku iz jugoslavenskog hita Tesna koža, u kojoj Nikola Simić s razbarušenom frizurom i opterećen bremenom roditeljskog života svojoj supruzi kaže da je rodila tri idiota? Djeca nikako da odu od kuće, nezaposleni su i prave probleme. Ne, ne aludiramo na posljednju sezonu Krune i užu obitelj kraljice Elizabete jer ona je ipak majka četvero djece. 

Oprez! Tekst može sadržavati spojlere!

Otprilike tako zvuči Netflixov disclaimer za "kontroverznu sezonu" Krune, koju je na zahtjeve britanskog establišmenta američki streaming div morao istaknuti kao fikciju inspiriranu stvarnim događajima. Sve je manje-više isto, a kad su napisali da nije - šokirali su se svi oni koji ne znaju da se javni sukobi masovno fabriciraju u marketinške svrhe. 

Jedna od najskupljih Netflixovih serija

Peta sezona jedne od najskupljih Netflixovih serija režijski je elegantna i pitka kao prethodne četiri, ali ima strmoglavi žanrovski pad u melodramu i puno praznog hoda. Serija ima rejting oznaku 16+ i upozorenje o seksualnim sadržajima i golotinji iako se nitko nije skinuo do 6. epizode (kada je Diana skočila u bazen u jednodijelnom kupaćem kostimu).

 

Objavljena samo dva mjeseca nakon smrti kraljice Elizabete II., priča nas vraća u '90-e godine, kada kuću Windsor razaraju skandali. To je vrijeme divljanja tabloida i frustrirane javnosti kojoj nije bilo teško skužiti pretjerane troškove održavanja kraljevske obitelji i brodova, gdje nitko ništa ne radi, osim što radi gluposti. Charles je preljubnik, kraljica lišena empatije, a politika kurva. To sve ide na račun poreznih obveznika. 

Pripadnici britanske kraljevske obitelji i političari u seriji su preslikani do posljednjeg tika, razine glasa i okvira naočala. Došlo je do smjene generacija, pa je glumicu Oliviju Colman u ulozi kraljice zamijenila Imelda Staunton, dok je Elizabeth Debicki zamijenila Emmu Corrin u ulozi Lady Diane. Charlesa igra prezgodni Dominic West pa priznajemo da se ipak radi o… fikciji.

Bijeg od ljudskih masa kojima je šoping rekreacija

Na početku prve epizode Charles i Diana putuju u Italiju. Ne, to nije ono njihanje nogama na pramcu broda Dodija al-Fayeda, već neka vrsta drugog medenog mjeseca nesretnog bračnog para, i to bez Camille. Na ogromnoj jahti okupljena je kraljevska svita. Harry i William su još uvijek mali i nema naznaka da će se kasnije blamirati kod Oprah.

Stvari djeluju kao da se još mogu spasiti od utapanja. Svita je okupljena za ručkom na palubi ogromne jahte. Diana kaže da slobodno vrijeme želi provesti u lovu na Diorove i Guccijeve suvenire, a Charles je verbalno zlostavlja pred okupljenima: "Koja je svrha boravka na ovako lijepom mjestu ako ćemo ići u šoping? Ovaj put je bijeg od masa kojima je šoping rekreacija!"

Odnos prema narodnim masama vidljiv je i s prvom pojavom britanskog premijera Johna Majora (igra ga Jonny Lee Miller, kojeg se sjećamo kao Sick Boya iz Trainspottinga). On tvrdi da stabilnost države ovisi o odnosima unutar kraljevske obitelji.

Lady Di je bila manekenka te ideje. Odbačena princeza je zato ukrala i ovu sezonu Krune. Ona je ukazivala na problem gladi u svijetu, redovno kupujući skupocjene torbice i prejedajući se do povraćanja. Za svoj izlazak iz sustava "za koji se udala" tražila je "broj od osam znamenki od kojih prva počinje s 3". 

Punokrvni materijal žute štampe

Nekoliko sezona unatrag pravimo se da su članovi britanske monarhije "provaljeni", ali u posljednjoj sve kulminira Dianinim osvetničkim intervjuom. Novinaru BBC-ja 1995. godine Diana je rekla da su u njenom braku sudjelovale tri osobe, a da kraljevsku obitelj ne bi mogla okarakterizirati kao ljude jer ne posjeduju baš nikakve emocije.

U doba najveće tiraže ženskih časopisa u Hrvatskoj devedesetih princezine avanture (gdje se računa i ona s indijskim kardiologom) imale su okus punokrvnog materijala žute štampe, ali stvari su se promijenile. Premijer Velike Britanije danas je jedan bogati Indijac.

Tom su se intervjuu, u kojem je Diana suptilno upozorila kako se nešto loše događa, mnogi vraćali nakon njene smrti, koja u 5. sezoni nije zabilježena. Prema službenoj verziji događaja, paparazzo na motoru izazvao je prometnu nesreću u pariškom podvožnjaku. Tada su u smrskanom automobilu živote izgubili novopečeni ljubavnici Lady Di i biznismen Dodi al-Fayed (u seriji prikazan kao tatin sin koji se želi baviti filmom).

Njegov otac Mohamed, vlasnik Harrodsa, slizao se s monarhijom kao bogati sponzor, a u seriji doznajemo detalje njegovog imaginarnog odrastanja u siromaštvu u Egiptu. 

Kruna izgleda besprijekorno

Iako smo devedesetih bili zaokupljeni neglamuroznim životom, svaki komad prljavog rublja britanske monarhije uspio je doći do nas. Zato nam danas treba delikatniji kolačić od stare vijesti kako su se svi problemi u toj obitelji počeli usložnjavati kada je postalo jasno da ih je ugrozila Dianina ogromna popularnost.

Na primjer, otkud princ Andrew na sudu i u društvu pedofila Jeffreyja Epsteina, ili zašto se Charles svađa s nalivperom i kako je moguće da se godinama družio s BBC-jevom noćnom morom u trenirci - pedofilom Jimmyjem Savileom?

Kruna opet izgleda besprijekorno, obraća nam se u punom sjaju britanske odmjerenosti i sve u njoj je posloženo do najsitnijih detalja kada su u pitanju scenografski i kostimografski elementi. Tu su vodeći glumci današnjice koji nalikuju članovima britanske monarhije, a pritom posjeduju i neizmjeran talent za prikaz dvorskih glumaca. 

Ako ste imali naporan dan, dva-tri živčana sloma, kuhali dva ručka, dali otkaz osam puta, a zapravo ga niste dali, ili ste uradili sve ono što Lady Di nikada nije, natočite si čaj i uđite u svijet koji vam omogućava da preskočite ogradu Buckinghamske palače. Sapunice tome i služe. Deset epizoda se jako brzo "probavlja", dokazujući nam da se svojih tabloidnih sklonosti nikada nećemo riješiti. 
 

Ocjena: 6

Pročitajte više