10 prehrambenih savjeta za smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara

Foto: Pexels

AMERIČKO udruženje za srce (AHA) u utorak je iznijelo 10 ključnih smjernica prehrane za zdravlje srca.

U znanstvenoj izjavi pod naslovom Smjernice o prehrani za 2021. za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, objavljenoj u časopisu Circulation, naglašava se važnost cjelokupne prehrane, a ne pojedinačnih namirnica ili hranjivih tvari.

Navedene značajke, kaže AHA, mogu se prilagoditi određenim čimbenicima, uključujući kulturnu tradiciju, hranu koju volite ili ne volite, kao i tome konzumirate li obroke kod kuće ili u pokretu.

"Loša prehrana snažno je povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrti", naglašavaju stručnjaci.

Ističu da je zdrava prehrana važna već u ranoj dobi, kao i cjeloživotno održavanje zdravih navika. 

"Svi možemo imati koristi od prehrane koja je zdrava za srce, bez obzira na životnu fazu, a moguće je osmisliti obrazac koji je u skladu s osobnim preferencijama, životnim stilovima i kulturnim običajima. Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana, dugotrajna, skupa ili neprivlačna", rekla je u ime skupine koja je kreirala savjete Alice Lichtenstein.

A spomenutih 10 značajki su:

  • usklađivanje unosa hrane i kalorija s tjelesnom aktivnošću
  • odabir široke palete voća i povrća
  • odabir cjelovitih žitarica
  • uključivanje zdravih izvora nemasnih i/ili proteina bogatih vlaknima
  • korištenje tekućih netropskih biljnih ulja
  • odabir minimalno obrađene hrane i izbjegavanje prekomjerno obrađene hrane
  • minimiziranje unosa dodanog šećera
  • ograničavanje konzumacije alkohola
  • primjena smjernica bez obzira gdje se hrana priprema ili konzumira. 

Pročitajte više