11 jasnih znakova da jedete previše šećera

Foto: Instagram 

ŠEĆER nije opasan samo za vašu liniju ili rizik od dijabetesa, šećer s pravom možemo zvati nužnim zlom svoga doba, a iako mnogi od vas ne mogu odoljeti tom slatkom grijehu, možda vam ovi simptomi konačno otvore oči jer ako ga jedete previše sigurno patite od nekih od njih. No vjerojatno ni sami sebi ne želite priznati da je za neke vaše boljke kriv upravo šećer. 

Ako se prepoznate u nekim od ovih stanja, pokušajte poslušati naš savjet - i loše zamijeniti dobrim šećerima. Odmah!

1. Stalno ste gladni 

Povećana količina šećera u krvi neće vam dati dodatnu energiju, kako se često pogrešno vjeruje, već tako dobivate upravo suprotno - što više šećera imate u krvi, to će vaš organizam jače sprječavati ulazak glukoze u stanice i kao rezultat toga vaše tijelo neće dobivati energiju, nego će sustavno tražiti još hrane. 

2. Stalno ste umorni  

Isto kao i kod prvog simptoma, vaše će tijelo jednostavno trebati dozu dobre energije i ako mu to ne date, ako ga umjesto toga nahranite s previše šećera, pratit će vas stalan osjećaj umora.  

3. Često ste na toaletu 

Ako je vaš šećer u krvi previsok, patit će i bubrezi koji neće moći apsorbirati tekućinu pa će vaš organizam nastojati svim silama izjednačiti koncentraciju glukoze u krvi i stanicama i to tako da krv razrijedi unutarstaničnom tekućinom kojom pomaže iznivelirati razinu glukoze, što doista rezultira češćim mokrenjem.  

4. Usta su vam suha i stalno ste žedni 

I jedan i drugi znak zapravo su logična reakcija na očiti gubitak tekućine u organizmu, što je rezultat opisanih napora organizma da zbog previsoke razine šećera u krvi prirodno iznivelira razinu glukoze. 

5. Patite od čestih infekcija? 

Visoka razina šećera također vodi i riziku od čestih infekcija urinarnog trakta ili gljivičnih infekcija, uzrokovanih upravo povećanom koncentracijom šećera koje se smatra plodnim tlom za razvoj gljivica i bakterija.  

6. Suha vam je koža?  

Nemojte se čuditi jer je vaš organizam jednostavno dehidriran uz toliko šećera protiv kojeg se organizam ne može drugačije braniti.  

Zato vam je koža suha, ispucala, a lako je moguće i da vam je, baš zbog šećera, poremećen normalan rad žlijezda znojnica pa i tako gubite previše tekućine.  

7. Koncentracija vam je loša  

Na isti način na koji previsoka razina šećera u krvi sprječava ulazak glukoze u stanice, tako isto utječe i na rad mozga, odnosno sprječava glukozu (energiju) da uđe u mozak i omogući mu normalan rad - dobru koncentraciju i reakcije.  

8. Zamagljen vid  

Ako ste primijetili da vam je vid ponekad mutan, možda uopće nemate problema s njim, već sa šećerima koji, da ne ponavljamo opet, ne dozvoljavaju ni vašim očima normalan protok energije. 

9. Rane vam sporije zacjeljuju 

To se događa zbog oštećenja krvožilnog sustava, kao posljedica visokih razina šećera, a manifestira se lošijom cirkulacijom krvi, osobito u udovima te nedovoljnom prokrvljenosti tkiva. 

10. Impotencija  

Zdrava erekcija zahtijeva zdrave živce, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona, pa povišen šećer u krvi može negativno utjecati na sva tri spomenute funkcije. 

11. Na rubu ste depresije  

Prema svim važnijim studijama povišena razina šećera u krvi stvarno može biti okidač lošeg raspoloženja - od trenutne tjeskobe do kronične depresije.

 

 

Pročitajte više