Uveo je jednu lošu naviku na 30 dana te detaljno opisao koliko mu se promijenio život

Foto: WeHeartIt/Instagram

INTERNET je prepun iskustava onih koji su se uspješno odrekli svojih loših navika i danas su neprepoznatljivi. Imamo i dosta onih koji su na svom organizmu proveli istraživanje i naknadno nam pokazali dokaze koliko se možemo promijeniti, ako primjerice mjesec dana ne jedemo slatko ili ako povećamo dnevnu količinu vode.

No, rijetko se tko odluči, u svoj inače zdrav život, unijeti loše navike, čisto da vidi koliko je to loše ili ne.

Upravo se tome podvrgnuo urednik portala Bright Side, koji je odlučio uvesti jednu lošu naviku na 30 dana.

Počeo je piti 2 piva dnevno, što inače nije radio, jer je živio prilično zdravim životom. Hranio se zdravo i redovno trenirao, a na ovo ga je zapravo potaknula jedna druga činjenica - ona da se umjerenim ispijanjem alkohola za muškarce smatra 1-2 pive, 4 puta tjedno - ovisno o njezinoj jačini. On je to odlučio povećati na 2 pive od pola litre - 5-6 puta tjedno i evo što je primijetio. 

Prvi tjedan: Nakon prva dva dobro raspoložena dana, treći dan se pojavila glavobolja, koja je postajala sve učestalija. Tako nešto nije nikada doživio, napisao je. Osim toga, slikao se da bi vidio fizičke promjene, koje su se počele primjećivati već nakon prvog tjedna. Lice mu je bilo otečenije, a podočnjaci nekoliko nijansi tamniji. 

Drugi tjedan: Najgore promjene osjetio je kod spavanja. Odjednom mu je postalo jako teško zaspati. Okretao bi se barem 40 minuta prije nego što je zaspao, a ujutro se još teže budio. Prije se uvijek dizao na prvi alarm, a sada je odjednom počeo kasniti na posao. Zapravo, ujutro mu je trebalo minimalno sat vremena da se razbudi do kraja, uz obaveznu šalicu jake kave. 

Treći tjedan: Nakon problema sa snom, problemi su se počeli javljati i na poslu. Kolege su već primijetile da je postao razdražljiv. Nije se mogao koncentrirati na posao i često se znao uhvatiti kako samo tupo gleda u monitor. Prije ovog eksperimenta, napisao je, mogao je bez pauze raditi i po 4 sata, a sada je svakih sat vremena morao uzeti stanku. 

Četvrti tjedan: Nekada je skoro svako jutro prije posla trčao i tu je naviku, dok je planirao ovaj eksperiment, planirao nastaviti. Međutim, nije računao da će se već nakon prvog tjedna jedva ustajati za posao pa je ispalo da je u tih mjesec dana uspio trčati samo pet puta.


Naravno, to se itekako odrazilo na njegov fizički izgled, što je i dokumentirao u svom tekstu. 

U manje od mjesec dana od lijepog six packa, dobio je malu pivsku škembicu, no to je mala stvar u odnosu na to što mu se zapravo dogodilo u organizmu.

Posjetio je liječnika da provjeri koliku su štetu uzrokovale "samo" 2 pive dnevno, u roku od 30 dana.

Pokazalo se da su kratkoća daha i natečeno lice nuspojava povišenog tlaka u krvnim žilama, pivski trbuh nastao je kao posljedica poremećaja endokrinog sustava, a nesanica je bila simptom problema s bubrezima.

Zbog nesanice i lošeg sna glavobolje su bile sve učestalije.

I tako je nakon 30-dnevnog istraživanja došao do zaključka: Nikad više!

Njegova je poruka nadamo se jasna.

Znamo da je ljeto pa stoga ne pretjerujte. Ovo je nepobitan dokaz da vas previše uživanja može stajati zdravlja. O liniji da i ne govorimo.

Pročitajte više