4 razloga zašto biste trebali trčati bez glazbe

Foto: Instagram 

U SVIJETU trkača slušalice i glazba su vječna tema, no ovoga puta umjesto najboljih pjesama za ritam, radije donosimo razloge zašto biste trebali početi trčati bez njih. Sve više trkača u posljednje vrijeme radije bira tišinu, evo i zašto: 

1. Svjesniji ste svega 

S jedne strane možemo pričati o svjesnijem ponašanju prema sebi, iz čisto sigurnosnih razloga. Međutim, to nije jedina svjesnost koju biste trebali imati. Kad trčite bez slušalica lakše ćete osluškivati svoje vlastito tijelo, lakše shvatiti griješite li u nečemu, prije ćete primijetiti trebate promijeniti ritam. Kad imate slušalice teže pratite ritam svog tijela jer pratite ritam glazbe, prepušteni njemu da vas vodi. 

2. Bolje se koncentrirate na disanje 

Pravilno disanje i pravilni pokreti najbolji su preduvjet kvalitetnog trčanja i ostvarivanja vašeg cilja. No što će trčanje biti intenzivnije, tijelo će trebati više kisika te ako sami sebe ometate glasnom glazbom, postoje šanse da nećete ni primijetiti koliko ste se već umorili. A kad smo umorni, prvo što zakazuje jest pravilno disanje, čime se tijelo počne još više i jače umarati.

3. Pojačat ćete mentalnu izdržljivost 

Kad ljudi vježbaju s glazbom u ušima često to rade po izvjesnoj navici s kojom ne postižu mnogo po pitanju jačanja vlastite mentalne izdržljivost. Često nas glazba gura naprijed zbog čega mnogi kažu da bez nje više ne mogu, što zapravo znači da su se u potpunosti oslonili na ritam i u njemu traže motivaciju. A to samo znači da vam mentalna, svjesna izdržljivost, nije onoliko jaka koliko vam treba. 

4. Pojačat ćete i snagu 

Osim mentalne izdržljivosti, trčanje s tišinom u ušima moglo bi znatno pojačati vašu snagu, što znači da bi trčanjem bez ritma u ušima mogli konačno uhvatiti ritam svog tijela. A kad jednom prepoznate stvarne mogućnosti svog organizma i mišića, moći ćete se lakše prebaciti na intenzivniji rad.

 

 

Pročitajte više